*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 4 juli 2014

Olika "kraftfulla" pass

Read this article in English at: The World by Gelatias.

Som svensk ser jag resande som en självklar del i mitt liv. I många fall är det bara att köpa en biljett och kliva på planet. Inom Schengen räcker det t.om. att ha med sig ett modernt id-kort, passet kan jag lämna hemma. Men så är det inte för alla. 

När jag såg en en info-grafik på Huffington Posts hemsida (2014.06.30) om hur "kraftfulla" olika länders pass är i egenskapen att de ger rätten att besöka andra länder utan visum så blir det väldigt tydligt. Ofta är det så att länder inte tillåter vissa nationers medborgare att besöka dem utan visum, i fallet med USA så förbjuder de helt enkelt sina medborgare att besöka Cuba utan speciellt tillstånd.

Ett svenskt pass tar dig in i 173 länder utan visum (eller du kan ordna visum vid ankomst), medan ett pass från t.ex. Colombia bara ger dig enkelt inträde till 63 länder.

Klicka här - för att se kartan i förstoring. 
Jag förstår att det behövs regler för resor, men det kan också bli väldigt byråkratiskt för medborgare i andra länder att t.ex. besöka Sverige - även om de är inbjudna. Och jag håller med, vi kan inte ha en helt fri rörlighet som världen ser ut. Som svensk har jag nog fått jobba mest när jag besökte USA, fast att fylla i deras visum-light version via Internet var inte så jobbigt.

Vilka länder har du besökt där det krävts visum eller andra speciella förberedelser för att få komma in?

3 kommentarer:

 1. Ryssland - jag säger bara Ryssland. För några år sedan skulle jag ordna visum dit för min dåvarande chef. Det var inte helt enkelt.

  SvaraRadera
 2. Vietnam är lite spännande ur den aspekten att svenskar är några av de få som får åka in utan visum. (Det är inte alltid ens passkontrollanterna har koll på det!)

  SvaraRadera
 3. Chris & Marina - tack för era kommentarer. Ska se till att titta in på era bloggar i helgen och läsa lite mer vad ni skrivit.

  Har hört att det kan vara krångligt i Ryssland även för ryssar; i alla fall tidigare hade de både ett Inrikes- och ett Utrikespass. Dvs man var tvungen att ha ett pass även när man reser inom sitt egna land.

  Om jag har fått rätt information; om man har colombianskt pass så reser man till Ryssland utan visum. Skriver ju en del om Colombia, så jag snappar upp saker. Men själv är jag ju svensk, och har ett svenskt pass.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...