*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 26 juli 2008

Sörmlandsleden, Etapp 62

Det var varmt, mycket varmt. Men lusten att komma ut i naturen var större än viljan att söka behaglig skugga, så vi begav oss ut på vandring igen - denna gång etapp #62. Det blev det dock kortare än vanligt, bara omkring 10km och sedan badade vi vid Lida friluftsgård.

Till dagens vandring hade jag bjudit in flera bekanta på Facebook, jag och M ville gärna ha sällskap - men det blev ändå bara vi två som vandrade fram genom ett sommarsverige vars känsla värmer mitt hjärta lika mycket som solen gjorde med min kropp.

Etapp #62 startar vid punkten 'Kvarnsjön' - men detta namn orsakade mycket problem innan min kamrat M lyckades reda ut allt. Det finns en 'Kvarnsjön' i närheten av etapp 6:1, det finns en 'fd Kvarnsjön' som ligger intill etappen 6 och därtill finns 'Kvarnsjön' intill starten av etapp 62.

Men ska man nu söka upp den busshållplats som man ska ta sig till för att komma till startpunken 'Kvarnsjön' så ska man inte försöka hitta den med SL:s hemsida. Ska du ta dig till startpunkten - sök efter Grödinge kyrka (eller stationen innan) på busslinje 727 som går från Tumba station mot Skanssundet.

Etappen inleds med en sugande backe, i värmen så kändes denna lite jobbigt. Vi gick i ett skogslandskap som kändes lite monotont - som jag sa till min vän "Vi är bortskämda och uppskattar inte vanlig skog längre". Såg en hel del mossor och det borde vara ett bra tecken - om jag mins rätt så tar mossor väldigt lätt skada av miljöföroreningar.


Eftersom jag inte har några gymnastikskor så måste jag vandra i mina kängor - kan tyckas varm och det var det också. Men helt ok faktiskt.

När det är riktigt varmt väljer jag en vit långärmad skjorta - för det är det bästa.

Tips: En löst sittande skjorta är mycket svalare än en tajt T-shirt. Vidare skyddar kragen mot att man bränner sig i nacken och långa ärmar skyddar armarna. Så ska du vandra eller bara semestra i ett varmt land, köp en skjorta eller blus - du kan även ha den på dig när du snorklar för att inte bränna ryggen.


När vi vandrat någon timme var det dags för lunch, i dag hade jag fullkornspasta och salsa bönmix samt coctailtomater. Som dryck på vandringen bar jag med 1,5 liter vatten och 0,7 liter drickyougert. Vilket var för lite för denna varma dag - vi gick inte bara 10km utan solade även ca 3 timmar. Tänk även på att resan hem kan ta upp till 2 timmar - du blir törstig även då.

Den enda riktigt besvärliga sträckan var innan vi kom till etappens slutmål 'Svarvaretorp' - här gick stigen längst sjön Getarens västra strand och sjön var inget annat än en stor våtmark. Här växte enorma mängder av högt gräs och alla möjliga ormbunkar - även brännässlor vilket jag fick uppleva då jag valt shorts i dag. Det enda jag kunde göra mot skadorna var att hälla kallt vatten på dem.

Tips: Fylld flaskor (inte ända upp) med vatten kvällen innan och lägg dem i frysen, nästa dag har du is så när du kommer ut på leden efter 2 timmars åkande av buss så är det fortfarande kallt.

En djupblå himmel, endast ett fåtal moln så långt man kan se, fält av olika grödor och i dikesrenen växer ett hav av vilda blommor som ser lite sloknande ut i hettan.

Vi går fram längst en ökentorr väg, inte en människa syns och jag smått ropar "Var är alla människor?". Under dagens vandring möter vi inte en enda person som vandrar på leden och så har det varit även tidigare gånger - det känns väldigt tråkigt att ni andra inte utnyttjar denna skatt.(Det går att klicka på alla bilder)

Väl framme i Lida var det varmt. Så vi droppade vandringskläderna och hoppade snart i plurret för att svalka våra kroppar. Att komma ur kängorna var riktigt skönt. Här vid badplatsen var det fullt av folk och fä - det var många som lät sina hundar bada vid en speciell brygga nedanför den slänt vi hade slagit oss ner.


För att ni ska få en uppfattning om hur mycket sommar det var så filmade jag en liten video över sjön och platsen där de flesta badade.


Att betänka - bussen från Lida går med två timmars mellanrum, så ska ni vandra hit och/eller ta en skön stund med sol och bad - tänk efter innan. Det finns också ett värdshus (med toaletter) och kiosk, de är öppna mellan 10:00 och 16:00 varje dag. Det finns också en fantastisk minigolfbana och en lekborg i trä för barnen.

Mer info om värdshuset hittar du här och om Lida i allmänhet här!

Dagens steg utomhus: 14.748

1 kommentar:

  1. Hade varit kul att gå men i dag var det nästan lite väl varmt för mig.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...