*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 31 december 2011

Antwerpen, Brygge, Gent och Bryssel

Antwerpen, Brygge, Gent och Bryssel - på fyra dagar så besökte jag lika många städer i Belgien. Detta var en spännande resa som tog mig till mäktiga katedraler, god mat, belgiska våfflor, nya bekantskaper samt inte minst en hel del Tintin. 

Det är den 25:e december och jag ska iväg på äventyr, då jag blivit inbjuden till att följa med till Belgien. Att få chansen att följa med någon som själv ska iväg och träffa vänner innebär en stor möjlighet. Jag blir inte bara turist, jag kommer att få bo hemma hos någon och träffa människor som jag annars inte skulle möte.

Då resan köptes sent och att den skedde den 25:e december så fanns det inte så stort utbud. Så jag flyger med KLM från Stockholm till Amsterdam (Nederländerna) för att sedan byta flyg till Bryssel (Belgien) och därefter tåg till Antwerpen. För något direktflyg fanns inte att hitta, och tanken på att ta tåget från Amsterdam fanns inte där i all hast.

På det första flyget fick vi mackor och kaffe serverat, så det är absolut att föredra att man köper sig en yoggi eller liknande på flygplatsen - efter att man passerat säkerhetskontrollen. På det andra flyget så fick man bara en liten juice och något snacks, men den flygningen är av typen Cityhopper och tar bara ca 30 minuter.

Något som kan nämnas är att om man nu ska tillbringa tid på flygplatsen i Amsterdam och behöver ladda telefonen - ja då måste man ha ögonen öppna. Jag sökte igenom flygplatsen under nästan 50 minuter och såg endast el-uttag på toaletterna. Men på vägen hem såg jag att vid vissa Gater så fanns det bordslampor (i orange tyg), och där fanns det uttag. Annars var de obefintliga.

Att ta tåget från Brussels flygplats var lätt. Bara att följa skyltarna för att komma dit, fast det var en bra bit att gå från Gaten planet landade vid. Tänk på att du kanske måste kliva av och byta tåg vid Bryssel Nord, beroende på vilken slutstation du har.

Själv så kliver jag av vid stationen Antwerpen-Berchem ca tio timmar efter att jag påbörjade min resa genom att ta tunnelbanan från där jag bor i Stockholm.

 Dag 1 - Brygge

Efter en natt på en madrass i ett rum med enkelglas i fönstren och järnvägen precis utanför vaknar jag upp till en lite grå dag. Med grumliga ögon tittar jag ut över området - ett område som kan beskrivas med orden: ortodoxa judar, slitna hus och passerande tåg. Men det tar bara 20-30 min att gå till centrala delarna.

Efter en för mig "osvensk" frukost så kliver vi ut och går mot den närmsta stationen - I dag var det Brygge som skulle besökas.


Tågbiljetter
En viktig sak att komma ihåg när man åker med tåg i Belgien är att fråga efter de sk. "Shopping-tickets". Dvs en biljett som gäller tur-och-retur samma dag! Om man köper en sådan biljett så blir det betydligt billigare.

En Standardbiljett med öppen tur-och-retur kostar 27.40€, medan en Shoppingbiljett kostar 9.90€ om man åker fram och tillbaka samma dag. Dvs man får 63% rabatt. Och om man kan åka tåg mellan städer i Belgien för 4.95€ (ungefär 45 kronor) så måste man bara ut på äventyr. Läs mer om tåg inom och till Belgien på NMBC/SNCB.

Tågstationen i Brygge ligger söder om staden, och det är lite över 500 meter att ta sig in bland de små husen. Stadens centrala delar är relativt liten, så man tar sig lätt fram till fots. Jag tycker att man ska kryssa fram och tillbaka mellan husen, ta en smal gränd och se vart du kommer fram. Men om man ska ha några riktmärken så tycker jag att man ska sikte på gatan Mariastraat, torget Markt och kyrkan Onze Lieve Vrouwekerk.

Den mäktiga kyrkan tillägnad Jungfru Maria,
med sitt ca 120 meter höga torn. 

Onze Lieve Vrouwekerk
Denna kolossala byggnad - Vår Frukyrka, är en fantastisk byggnad som började bygga redan på 1200-talet och tog ca 200 år att bli klar. Dess torn är runt 120 meter och det högsta i Belgien. Det var förbjudet att fotografera i kyrkan, så ni måste se det med era egna ögon. Detta är ett måste i Brygge.

Markt
Detta är en marknadsplats från 1200-talet där det ännu i dag hålls marknad varje lördag. Torget är omgivet av fantastiska medeltida gavelhus och Belfort - det 83 meter höga åttakantiga klocktornet. Ett utmärkt riktmärke. Och när kommit så här långt så föreslår jag att Markt är bra plats att äta lunch på, här finns många restauranger.

Vi gick själva på restaurangen på Hotel Central, i den norra änden av torget. Och här som på många ställen serverade de en specialmeny i tre delar. Vi beställde förrätt (tomatsoppa/musslor), varmrätt (bägge åt stek) och efterrätt (glass) - vilket kostar mindre än 150 kr per person. Tänk på att såser till maten kostar extra, ungefär 30 kr. Vi tog peppar- respektive svampsås. En öl kostar 70 till 85 kr.

Vi står på Markt, framför restaurangen där vi åt. 

Det Heliga Blodets Basilika. 

Skulle gärna ha ... 
Om vi haft mer tid på oss så fanns det ett antal äventyr som jag skulle vilja uppleva. Jag hade gärna åkt Kanalbåtarna, besökt Heliga Blodets Basilika som ska ha en flaska som innehåller droppar av blod taget från Jesus döda kropp och De Striep som är en seriebutik med böcker även på engelska.

När vi väl kom hem till Antwerpen igen så var vår värdinna på besök hos några vänner. Så vi sökte oss fram till en lägenhet i centrala stan, som var en ombyggd blomsterbutik. Här klev vi in med skorna, satt ner samt blev genast bjudna på vin samt grekisk och rysk sallad ihop med lite pizza. Sedan serverades det starkt kaffe i omgångar. Värdparet frågade ett antal gånger om vi var intresserade av mer vin, öl, whisky, gin eller vodka. Men vi höll oss till lite vin. Kvällen var i alla fall intressant, en kulturell boost av det kontinentala Europa.


Dag 2 - Antwerpen
Sent om sider vaknade vi upp till en ny dag, frukosten drog ut på tiden och blev mest kaffe. Men detta var den dag då vi inte skulle åka någon stans, i dag skulle vi upptäcka Antwerpen. Vi sökte oss fram genom staden som består av en otrolig blandning av hus i olika stil, standard och utseende.

"Stadspark" är en triangelformad liten grön oas i staden, perfekt för jogga eller promenera. Men på vintern var den inte så mysig.


Men vi var hungriga, så snart åt vi varsin beligsk våffla som ett litet mål innan det var dags för lunch. Vi åt senare en riktig lunch på ett litet matställe på Grand Bazar - som är ett köpcentrum. Ni hittar det strax söder om hållplatsen för spårvagnen som heter Meir.

Mina tips för riktmärken blir Grote Markt med sina vackra byggnader, gallerian Stadsfeestzaal, seriebutiken Mekanik Strip samt rent allmänt de långa promenadgatorna som sträcker sig från Centralstationen.

Stadsfeestzaal - det här kändes lyxigt. 

Grote Markt
Guldåldern för denna stad var under 1500-talet, då blomstrade handeln och husen kring detta torg byggdes. Ihop med stadshuset så är detta torg en helt magnifik plats att besöka under din resa. Vi satte oss här runt en eld med varsin mugg av glögg i händerna, vilket kändes riktigt mysigt. En varm och ljus sommardag skulle detta vara en plats att njuta av länge, gärna med en belgisk våffla och öl.

Stadshuset, beskådat från Grote Markt. 

Butiken Mekanik Strip - visset ser det lockande ut?!

Mekanik Strip
En halvtimme innan stängning hittar vi äntligen denna seriebutik. I halvmörkret och med lite för långa kliv så missade jag avtagsgatan, så jag var riktigt rädd att de hunnit stänga. Nu hade de öppet en halvtimme längre än jag trodde, vilket gjorde mig riktigt glad. Denna butik har en sektion för engelsk litteratur som var rätt imponerande, och kan man franska så finns det magasin för flera timmars besök.

Längst in i butiken har de en avdelning med REA-varor. Här sålde de en del böcker, men främst samlarfigurer till Star Wars samt Asterix. Men min favorit såldes till fullt pris - Tintin. I butiken köpte jag mig en modell (ca 16cm) av Tintins månraket - vilket kostade mig omkring 400 kr. Den enskilt dyraste saken jag köpte på min resa. Men nu står den hemma som ett minne av Belgien och inspiration för mitt tecknande - som jag ska ta upp igen.

Skulle gärna ha ... 
Om vi haft mer tid på oss eller organiserat lite mer så fanns det ett antal äventyr som jag skulle vilja uppleva. Jag hade gärna Diamant museet och det intilliggande Zoo, samt den gotiska katedralen Onze Lieve Vrouwe Kathedraal som påbörjades 1352 och är den största av sitt slag i Belgien.

På vägen hem genom de allt mörkare och tomma gatorna så skickade vi SMS till vår värdinna, hon satt med en vän på en pub. Så vi valde att söka oss dit. Efter att ha hälsat, så bestämde vi oss för att gå till en  liten enkel restaurang där vi åt kebab. Det var riktigt gott.


Dag 3 - Gent
Åter igen - vi vaknar och drar ut på tiden. Ett starkt tips är att - kom iväg på morgonen! Tänk på att vi besökte Belgien i December, så det blir ju mörkt relativt tidigt. Vid 11-tiden var vi i alla fall åter på väg, två stycken "shopping-tickets" var inköpta. Men nu uppstår en frågeställning - vilken station ska man kliva av vid?

Gent har två tågstationer och vi rekommenderar starkt att ni kliver av vid Gent-Dampoort, då kommer ni mycket närmare de centrala delarna av staden. Ta gärna gatan Dampoort Straat för på nummer 12 hittar ni butiken Gadget, som har massor av samlarobjekt - så som figurer och modeller. Här tittade vi in och ett litet inköp gjordes, som ett minne av Belgien. Gå vidare över en kanal för att komma in på gatan Steendam.

Gent - En kylig dag i december. 

Smurfar, Star Wars, Tintin, Walkin Dead mm - allt fanns här.

Mina tips på riktmärken i Gent blir torget Vrijdagmarkt där det finns flera restauranger samt S:t Baafskathedraal som är ett absolut måste om ni är i stan. Denna dag blåste det en del och kylan gjorde det inte lätt för oss turister. Vi hade inte heller så mycket tid på oss, men vid 14-tiden bestämde vi oss för lunch.

Brasserie De Jacob
Vid Vrijdagmarkt ligger De Jacob, ett ställe som verkade populärt då det var fullt när vi kom dit vid 14-tiden. Efter en kort väntan fick vi dock ett bord. Även här fick vi mat till ett bra pris, någon efterrätt ingick dock inte i priset.

Men när man är på semester så är det viktigt att inte missa något pga att de hinner stänga. Det vi absolut ville se var en mäktigt målning, och nu började det bli ont om tid.S:t Baafskatedraal & The Adoration of The Mystic Lamb
Det var lite med med andan i halsen vi kom in i katedralen, det var bara 30 minuter kvar innan de stängde kapellet med målningen. Som ni förstår så var det inte tillåtet att fotografera, men läs om det på Wikipedia.

När man var på plats kunde man få en liten apparat och lyssna på en beskrivning av tavlans alla områden, detta är fantastiskt givande. Hela denna upplevelse var bland det kraftfullaste jag var med om under resan till Belgien.


Åter igen - ni vill absolut inte missa detta om ni besöker Gent, så kontrollera öppettiderna för när tavlan visas. De är skiljer sig ifrån katedralens tider.

Biljetten när man gick in till tavlan.

Katedralen i sig är också mycket fantastisk, dess utsmyckning och storslagenhet är något som imponerade ordentligt på mig. Glöm inte att gå ner i kryptan, trappan finns på den vänstra sidan av kyrkan sett från huvudingången.

När vi kommit ut från katedralen hade det mörknat och vi var i behov av energi. Så vi köpte en stor mugg med varm glögg på marknaden utanför katedralen och gick sedan in i butiken Van Hoorebeke L. Chocolatier för att köpa varsin chokladbit. Sedan gick vi längst kanalerna medan det mörknade allt mer. Innan det var dags att skynda sig tillbaka till tågstationen, för nu hade det börjat att regna rätt rejält.Dag 4 - Bryssel
Vår sista dag i Belgien, planet lyfter från Brussels flygplats flygplats vid 19-tiden och innan dess så ska vi ha tagit oss till Bryssel för att uppleva staden. Vi tackar vår värdinna som låtit oss bo hemma hos henne denna tid i Antwerpen och tar nu tåget. Väskorna låser vi in på stationen och så beger vi oss ut för en sista dag av äventyr - för denna gång. Bryssel skiljer sig från de andra städerna vi besökt, denna stad är betydligt större och sevärdheterna är mer utspridda.

Mina tips på riktmärken i Bryssel blir den lilla statyn Manneken Pis, inte för att det är så mycket mer än en turistfälla men det är en bra början. Ta sedan och promenera till torget Grand Place och sök er till Galeries S:t Hubert, Europas första galleria. Intill ligger Cathedrale S:t Michel et Gudule, som absolut är värt ett besök. Och inte minst, ett besök på Centre Belge de la Bande Dessinée (Belgian Comic Strip Centre) känns som ett måste för den som älskar serier.


Manneken Pis och Grand Place
Vi tittar in i ett kapell som ligger i närheten av tågstationen innan det är dags att ta ut riktningen. Målet är att titta till den lilla statyn av en kissande pojke. Runt statyn står en hord turister som låter sig fotograferas, men jag tycker att detta är en sådan turistfälla att ett foto inte ens platsar i bloggen.

I en butik i direkt närhet går vi in och köper en kopp varm choklad, tillblandad på riktigt chokladpulver. Det var gott, men (för) dyrt. Det fanns också en butik som sålde Belgiska våfflor för 1€ - men ska du ha choklad, grädde, bär eller frukter på så kostar det betydligt mer.


Och det är något som faktiskt inte framgår tydligt. Butikerna nära den lilla statyn är turistfällor. Mitt tips är att gå gärna dit och titta för sakens skull. Men strunta i att handla något.

Sedan gick vi till torget Grand Place, här var verkligen byggnaderna otroligt vackra. Den vänstra av byggnader på bilden nedan byggnaden Le Cornet, huset för båtmännens gille som byggdes 1697. Och vars främsta kännetecken är gaveln byggd som bogen på en fregatt från 1600-talet.

På Grand Place i Bryssel. 


I direkt närhet av torget ligger också Boutique Tintin, där vi självklart tittade in. Här kunde man köpa album, T-shirts, figurer och annat. Inte mycket på engelska. Vi köpte två bokmärken i butiken. 

Bokmärken inköpta på Boutique Tintin. 

Cathedrale S:t Michel et Gudule
Det är inte bara på bokmärket det regnade, nu så strilade det ner och blåste en del. Så vi bestämde oss att besöka ännu en religiös byggnad.

Cathedrale S:t Michel et Gudule,
väldigt vackra fönster. Vårt ett besök. 
Centre Belge de la Bande Dessinée
För att komma hit måste ni lämna de främsta turiststråken, men det är absolut värt tiden. I bottenvåningen finns en stor butik med serier, planscher, figurer och böcker mm. Mycket är på franska men det finns också andra språk - t.ex. tyska, engelska och spanska.

Sedan finns det ett museum i tre våningar som visar teckningar i original från olika serier. Detta kostar 8€ för en vuxen.

Allt står på franska, men man kan få en pärm när man betalar biljetten - där det finns text på t.ex. engelska eller spanska.

Var lagom roligt. Men visst ville jag ibland bara följa med Tintin med vänner in i de tecknade drömmarnas land.
Original teckning att beskåda. 

Med blicken mot horisonten. 

Men butiken är absolut värd ett besök, så att bara gå hit för den och hoppa över serie centret är nästan min rekommendation - om ni inte är riktigt roade av serier.

Månraketen som jag köpte i Antwerpen tidigare i veckan fanns även i denna butik, den var 1€ dyrare här i Bryssel. Den största raketen i butikerna kostade omkring 4.500 kr. Men raketen på denna bild, den var inte till salu. Tänk vad grymt att ha den i hallen hemma, fast då saknas det någon meter i höjd då denna var grymt stor.

Alla lät sig fotograferas framför raketen. :-)


I butiken köpte jag de två första samlingsböckerna (av åtta). De ser riktigt snygga ut och kommer att se bra ut i bokhyllan hemma. Köpte också på mig några vykort som jag ramade in hemma - och de ser riktigt grymma ut. Så jag ska se om jag kan sätta upp dem någonstans.


Tintin - en inspirationskälla till resor och teckning. 

Nu var det dags att äta och sedan bege sig ut till flygplatsen. Vi stannade till på en italiensk restaurang i närheten av katedralen som vi besökte tidigare. Det var skönt att sitta ner och äta, men att vänta mer än 30 minuter på en pizza då det var rätt tomt i restaurangen känns som rätt illa. Till slut återvände vi dock till stationen, tog tåget ut till flygplatsen och begav oss hem.

Väl i Amsterdam så var flyget till Stockholm försenat nästan en timme pga stormvindar över flygplatsen. Vi kom bägge hem efter midnatt den dagen. Och det var slutet på detta äventyr, men jag är säker på att det blir fler i framtiden.

Mina slutord blir; det går utmärkt att turista i Belgien på vintern. Men se till att komma iväg vid niotiden på morgonen så ni hinner göra saker innan det blir mörkt. Läs igenom guideböckerna samt skriv ner i förväg vad ni vill se och håll koll på öppettiderna.


Var detta intressant? Gå då in och läs artikeln i DN (2012.08.23) om att cykla i Gent. Att cykla i december blir nog dock kallt, då rekommenderar jag varma kläder och promenad. 

3 kommentarer:

 1. Om vi tänker oss den bästa av världar där tid inte var ett hinder, hur många dagar skulle du vilja ha i respektive stad för att kunna se det viktigaste?

  Är det så att det blir tårta på tårta? Katedralerna i Brygge och Gent ser ganska lika ut. Om tiden var begränsad, hade det varit bättre att ta fler dagar i färre städer (jag förstår att ni hade andra skäl att besöka alla fyra städerna, men för framtida resor)?

  Efter att ha sett den fantastiska filmen "In Bruges" så blev jag intresserad av att själv få se staden. Och med tanke på hur nära städerna ni reste till ligger så vore det dumt att inte göra fler stopp

  SvaraRadera
 2. Was great to read this info!! :-) Thanks for the experience and the adventure!!

  SvaraRadera
 3. Markus - du har rätt. Vi ville se alla städerna, och valde ut några få sevärdheter. Det hade så klart varit bättre att fokusera.

  Om man är i Belgien en varm sommardag, och är på plats senast vid 11-tiden så tror jag att man kan klara av både Brygge och Gent på en dag var. Det är relativt små städer med sevärdheterna tätt inpå varandra.

  Men om man har tiden och vill njuta ordentligt, så föreslår jag att man lägger två dagar på Brygge och två dagar på Gent.

  Då har man ju tre dagar kvar om man bestämmer sig ta en veckas semester i Europa. Och då ska man kanske strunta i Bryssel och Antwerpen, för att lägga tre dagar i ett annat land - ta tåget till Berlin eller Amsterdam kanske?

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...