*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 3 september 2013

Fornstigen, Lovön

Under flera år har jag till och från tänkt på att gå Fornstigen ute på Lovön som ligger i Ekerö kommun utanför Stockholm. Och i dag blev det äntligen av. 

Solen sken från en klar himmel i början av September, fast det var så där härligt kyligt som det är när hösten knackar på dörren. En scarf gjorde susen i början, men snart värmde solen ordentligt. Det här skulle bli en vandring på ca 20km längst Fornstigen, en stig som sträcker sig runt Lovön och passerar mängder av gravhögar, rösen och en fornborg från svunna tider.


Det här var också dagen då jag första första gången pröva Fjällrävens Frilufts 55, samt så fick jag användning av Ligh Trek från Euroshirm - bägge produkterna utvärderas just nu av mig.

Översiktskarta. Lovön ligger väster om centrala Stockholm. 
För oss som bor i stockholmsområdet så är fördelen att Lovön är väldigt lätt att nå med allmänna kommunikationer. Ta er till Brommaplan med gröna linjens tunnelbana inne ifrån stan, eller bussar från t.ex. Spånga och Sundbyberg som har stationer för pendeltåget. Från Brommaplan tar ni buss ut till Drottningholms slott.

Klockan av märket Ambit har använts för att logga vår vandring.   
Det började dock inte så bra - vi hittade inte starten på leden. För trots år av sökande på Internet har vi inte hittat någon bra karta. Det finns dock skrifter gjorda av hembygdsföreningen, och man kan läsa lite kort på deras hemsida och se en mycket enkel karta om Fornstigen.

Däremot så hittade vi en riktigt trevliga karta ute på leden - om denna finns i de skrifter som givits ut så är de absolut värda sitt pris. Köp skriften Promenera på Lovön - en vandringsbeskrivning i Slottsboden, Pressbyrån i Drottningholm, Kina slott, Drottningholms golfklubb, Äppelvikens bokandel eller direkt från hembygdsföreningen.

Glöm inte att klicka på bilderna för att förstora dem.
Fornstigen är inte en vandringsled, det är ett myller av avstickare och kringel-krokar från huvudleden. Så det gäller att hålla reda på var man är - lär er hur sevärdheter oftast markeras med blå träpilar markerade med ett "R", medan huvudleden har en blå kvadrat ställd på sidan.

Vi tyckte att det var rätt klurigt - markeringarna längst leden är inte bra! De behöver förtydligas och informationen måste uppdateras. Detta är förstås ett stort arbete, och vi förstår att hembygdsföreningen inte kan klara av det själva. Hoppas att Ekerö kommun skulle kunna göra en insats här.


Det här var en vandring i den begynnande höstens tecken, när vi gick förbi ett bestånd av riktigt gamla äppelträd var jag bara tvungen att pröva. Men ve och fasa - de små äpplena var så sura att jag tvingades spotta ut och fräsa som en katt.


Lunchrast, Light Trek skyddar mot solen.
Godare blev det när det var dags för lunch uppe vid Fornborgen. Jag hade med mig spagetti och köttbullar, kryddat med chili och tomater jag odlat på balkongen. Det kändes ganska skönt att lägga ner ryggsäcken och njuta av vattnet som låg nedanför klipporna. Det var nästan för varmt i solen, så jag använde mitt Light Trek paraply som skydd mot solen.

Som sagt - i dag var det första gången jag använde den nya ryggsäcken Frilufts 55. Och då det bara var en kortare vandring utan gasköket kanske du undrar om det var onödigt mycket utrymme?

Svaret är att den fungerade utmärkt - då ryggsäcken är så lätt. Jag trivs också mycket med bärsystemet, att kunna gå och hålla händerna i avlastningsselen eller i de stabila axelremmarna är mycket bekvämt. Ryggsäcken fungerar alltså mycket bra, även om den är packat lätt.
Som avslutande kommentar kan man säga att Fornstigen på Lovön verkligen lever upp till sitt namn, det finns massor av gravar och annat att titta på. I längden blir det kanske lite väl mycket, så tipset är att inte titta på allt - välj!! 

Och ska du kunna välja är nog de texter som givits ut av hembygdsföreningen en bra start. Önskar att jag hade köpt deras skrift om att promenera på Lovön.


Ett löv i sommarens sista solsken?

2 kommentarer:

 1. Har just hittat din blogg (genom Scottish Moments) och tittat runt lite. Den ger verkligen mersmak! Som Ekeröbo läste jag ditt inlägg om Fornstigen på Lovö och håller verkligen med dig om att det är lite rörigt med alla stigar. Det var några år sedan jag gick den så jag vet inte om man förtydligat leden bättre. Hur som helst ska det blir intressant att följa din blogg i fortsättningen.
  Hälsningar Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva,
   tack för din kommentar. Jag har varit och vandrat i Spanien, så snart kommer det flera inlägg om det. Hoppas att du kommer finna dem spännande.

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...