*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 16 augusti 2011

Kungsleden - dag 3

Att vakna upp i en fjällstuga är en härlig känsla, fast man måste veta vad som krävs - det är inte som hemma då man bara kan hasa sig ut i köket. Så det gäller att ha kunskapen hur saker ska lösas, och nu kommer grunderna. 

Etapp: Vakkotavare till Teusajaure
Att bo i en fjällstuga kräver att man vet vad man ska göra, du delar ju rum med flera andra och det är inte som hemma. Respekt och kunskap, så lyssna noga på stugvärden. Eftersom det är så ljust ute på sommaren så drar man ofta för mörka gardiner, att det sedan inte finns elektricitet i stugorna medför ett problem om du vaknar mitt i natten och vill utföra något. Så tips nummer ett blir ... 
  • Ta med dig en pannlampa eller ficklampa, ha den nära sängen. Det är nog bäst med pannlampa så att du har händerna fria. Kan lova att det t.ex. är betydligt enklare att diska om du har två händer fria. 
Om man eldar i kaminen eller är många i rummet så kan det bli riktigt varmt. Om du vaknar upp mitt i natten av värmen så är det riktigt bra om du förberett dig. Så tips nummer två blir ...
  • Ställ en flaska vatten intill sängen och kanske även nässpray om du har lätt att bli täppt i näsan av en kvav och varm miljö när du sover. Lägg till öronproppar också, så är du riktigt bra förberedd. 

Dagen inleds med en tuff stigning upp på fjällhedarna. Väl uppe kan vi vända oss om och se fjällen i Sarek tona upp sig som majestätiska väktare vid horisonten. De som aldrig varit på vandring i fjällen eller liknande tidigare, det är nog nu de får den riktiga känslan av vad naturen har att erbjuda. Inom mig spred sig ett behagligt lugn, det är precis det här jag ville uppleva. Förut hade det varit i Skottland och Italien - äntligen skulle jag få en liknande vandring i Sverige.

Betänk dock att det finns så mycket mer än de stora vyerna. De var många som fotograferade i mindre skala också. Rosenrot växte bland stenarna. Vi såg renar, lämlar och flera sorters fåglar.

Men det här handlar inte bara om att uppleva positiva saker - fjällen är fulla av sten och en i gruppen snavade plötsligt till. Resultatet blev en bula i pannan och ett blått öga. Vi blev lite skärrade, men vår guide skötte allt utmärkt. Att röra sig i fjällen kräver erfarenhet, kraft och att man är uppmärksam. Jag snavade själv till flera gånger under veckan.


Respekt för naturen - det är något som en del saknar. Vid en paus under dagen så hittade jag rostiga konservburkar gömda under en sten. Visst kan de se charmiga ut, men när folk inte tar hem vad de bär ut så skräpar man ner naturen. Ta alltid med dig tillbaka vad du bär ut. Det var också därför jag sprang ikapp en plastpåse som någon i gruppen förlorade i vinden under vår paus.

Klicka på bilderna för att förstora dem. 

Men man kan också hitta guld!! Eller i alla fall hjortron. Just de som hamnade på bild denna gång var fortfarande omogna, hoppas att alla som läser detta vet att hjortron är gula när de är ätbara. Men under vårt äventyr längst Kungsleden hittade vi ofta blåbär och ibland hjortron, och att äta dem direkt är helt underbart.

På långt avstånd ser vi stugan där vi ska övernatta. Men det är svårt att bedöma avstånd, vandringen ner genom skogen fram till sjön tog mellan en och två timmar om jag minns rätt. Men vi går som en grupp där alla har olika förutsättningar, det viktiga är att komma fram säkert. Väl nere vid stranden hissar man en vit plastdunk i en stolpe, på så sätt vet stugvärden att man vill ha hjälp över sjön. Och då kommer de och hämtar en.

Dagens höjdare var dock bastun. Först bastade damerna, sedan var vi ca 10 killar som satt och stod i bastun. Efter att vi värmt upp kroppen och själen, så sprang flera av oss ner till sjön. Det var kallt - men skönt. Om vi haft lite mer tryck i bastun hade jag gärna badat längre, men den blir aldrig riktigt het tyckte jag.

Utsikten från stugan i Teusajaure. 
Direktlänkar till de andra dagarna:
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3], [Dag 4], [Dag 5], [Dag 6], [Dag 7]. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...