*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 22 december 2012

Nötknäpparen - Balett på Operan

Jultider är mer än röda kulor, trafikkaos, julmust och förkylningar. För mig är december en tid för kultur. Tidigare år har jag bland annat sett Charles Dickens Christmas Carol framförd på engelska. I år blev det Kungliga Operan. 

Traditioner är något fint, så länge det tillför något i ditt liv. Och för mig är att gå på teater i december en "tradition under uppbyggnad". I år så kom det ett förslag på Nötknäpparen, och jag var inte sen att tycka det lät spännande. Läs bara hur Operan så livfullt presenterar föreställningen.
Petter och Lotta har blivit omhändertagna av Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och ska fira jul för allra första gången i sina liv. På kvällen vill barnen inte gå och lägga sig i sina vanliga sängar, utan ber att få sova under julgranen. Julnatten visar sig vara en förtrollad natt fylld av magiska och spännande händelser.
En av de största succéerna på Kungliga Operan är balett-klassikern Nötknäpparen till Pjotr Tjajkovskijs välkända musik. Denna populära version är koreograferad av Pär Isberg med handlingen förlagd till Elsa Beskows svenska sagovärld: Petters och Lottas jul.
Vi hade platser på tredje nedre raden något lite till höger, inte alls de dyraste biljetterna men trots det var överblicken av scenen väldigt bra. Undrar lite hur man uppfattar scenen om man sitter på de dyraste platserna, visst är man närmare allt det som händer men då kanske det blir svårare att se vad som händer längre in på scenen om det är mycket folk? Kanske kommer köpa dyrare platser fram över för att se om det är värt pengarna.

Fotot är från Operans hemsida. 
Denna föreställning höll dock på att sluta i förtid, dirigenten blev plötsligt sjuk eller fick ett "sockerfall".  Efter att väntat i ca 25 minuter så ringdes vi in igen och fick reda på att hon var för sjuk för att komma tillbaka, men vi hade tur och någon ur ensemblen på Operan kunde rycka in och ta platsen som dirigent. Och magin kunde åter uppstå.

Kan säga att dansarna var riktigt duktiga och det var en lättillgänglig balett, en föreställning som man kan ta med sig barn till. Och många hade barn med sig, så ibland var det lite prat från barn. Men det största faktorn till irritation var några som fotograferade med dina mobiler under föreställningen. En tog även någon bild med sin vanliga kamera, med blixt. Jag kunde dock tänka mig att också ta en bild, men det var efter föreställningen när alla avtackades. Och i mitten på scenen, allas vår räddare - mannen som tog över som dirigent.


Har du inte varit på Operan? I så fall kan jag rekommendera det, kanske kan det bli en nyårspresent till någon du skålar med på tolvslaget? Testa det, blir nog uppskattat. Och till slut lite inspiration; Nötknäpparen i form av den tecknade Fantasia.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...