*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 7 juli 2013

Colombia - platser att besöka

När jag besökte Colombia tidigare i år var min bas i staden Santiago de Cali. Men det var inte bara i själva staden som jag tillbringade mina 18 dagar. Så här kommer ett inlägg om andra platser som kan vara värda att besöka än just Cali.  

Colombia var något helt nytt för mig, så alla upplevelser kändes extra spännande. Ibland var det lite påfrestande med hettan, den höga luftfuktigheten och språket - men tack vare familjen som jag bodde hos gavs jag en otrolig möjlighet att få se så mycket mer än bara det som står i turistinformationens broschyrer. Vi begav oss bland annat ut på en tre dagars biltur.

Det finns redan inlägg om Människorna, Mat Frukt och Dryck och staden Santiago de Cali. Här kommer ett inlägg med ännu fler tips om platser att besöka i Colombia. Glöm inte att klicka på bilderna för att förstora dem.

Valle de Cocora & Salento
En fin naturupplevelse är nationalparken Valle de Cocorasom ligger ca 20 km från staden Armenia. Den stora sevärdheten är de dramatiska bergen med sina skogar och område med de enorma vaxpalmerna som kan bli 40-50 meter höga.  Nedan ser ni hur en av de yngre i familjen jag besökte står nedanför en palm. Träden var verkligen enorma. Väl där ska man också enligt traditionen tänka på det goda som varit i livet, krama palmen och välkomna det goda som ska komma.

På väg till Calle de Cocora. 
Liten flicka vid palm & en orkidé. 
Valle de Cocora.
Men man kan göra fler saker än bara titta på utsikten. Ha ögonen på marken, så kan du hitta fina orkidéer. Man kan även hyra hästar om man så vill. Det finns också en trevlig restaurang där vi alla åt efter vår promenad i nationalparken. Själv åt jag Trucha al ajillo, med Patacon. Se gärna inlägget om Mat, Frukt & Dryck.

Butiker i byn Salento. 
Efter besöket i Nationalparken åkte vi till byn Salento, som är känd för sitt hantverk. Här finns massor av butiker, där det mest prisvärda kanske är produkter i skinn. Själv så köpte jag mig en axelväska för att ha när jag gör promenader på stan eller gör weekendresor. Vidare inhandlades en scarf och poncho till min mamma. Det här är en bra plats att köpa presenter.

Butiker i Salento.
Parador Rojo
Om ni nu är ute och åker längst vägen mellan Cali och ovan nämnda attraktioner så kan jag absolut rekommendera att ni stannar till på rastplatsen Parador Rojo i närheten av La Union. Det här är ett avkopplande ställe där det finns gott kaffe och buñuelos, samt många andra saker att äta. Toaletterna är ljusa, fräscha och det finns även möjlighet att köpa sig tillgång att ta en dusch.

Rastplatsen Parador Roho, i närheten av orten La Union,
på vägen mellan Cali och Armenia. Mycket bra plats att ta en paus. 

Efter Salento tog övernattade vi på något som liknade ett vandrarhem i närheten av staden Armenia. Det var enkelt och billigt, men fyllde våra behov med frukost och sovplats.

Museo del Oro & Termales de Santa Rosa
Nästa dag börjar vi med att besöka Museo del Oro i staden Armenia, vilket är ett museum som man måste besöka om man är i området. Det är inte så stort, men det är en väldigt trevlig och avkopplande plats. Runt museet finns en park där rinnande vatten sprider ett härligt lugn. Har du barn (som kan spanska?) så finns det ett bibliotek för barnen. Men där kan man även rita och kanske leka med lera. 

Museo del Oro - Armenia. 

Den stora utställningen handlar om historien före spanjorernas ankomst till Colombia. Här finns bland annat smycken av guld och olika sorters keramik, från flera olika kulturer. Den äldsta uppstod för omkring 2500 år sedan. När jag var på besök hade de även en fotoutställning av Daniel Rodriguez (1914-2001).

Ett fotografi taget av Daniel Rodrigues. 

Mitt tips är att gå till kafét - både för att dricka och att köpa kaffe. Här köpte jag flera paket kaffe av mycket hög kvalitet. Det kaffe du tänkt att ta med dig hem efter resan till Colombia, det ska du köpa här! Sitter fortfarande och njuter av en kopp hemma i Sverige av det kaffe jag köpte här - underbart.

Dagens höjdpunkt blev dock Termales de Santa Rosa, ett område där varmt vatten väller upp ur jordens innandöme. Nu hoppades jag att det skulle vara naturliga pooler av vatten ute i djungeln, men riktigt så var det inte. Det var ett flertal stora byggda pooler, dit det varma vattnet fördes från sina källor. Det fanns också ett vattenfall - där vattnet var minst sagt kyligt! Nedanför det stora fallet kan man ställa sig i vattnet och låta det skölja bort allt av vad varmt och mineralrikt poolvatten heter.


Ett stort hus med duschar, omklädningsrum och flera restauranger gör detta till en plats som man kan stanna en hel dag, vilket är bra då det ligger en bra bit bort från de större huvudvägarna. Här fanns hela familjer och stora grupper av kompisar - man åkte hit för att umgås. Tänk bara på att man förväntas köpa maten på plats, tror att vakterna stoppar att man tar in egen.


När solen går ner så tänds lampor i olika färger. Och den kyligare luften fylls nu mer än mer ånga från de heta polerna. Familjefesten fortsätter långt in på kvällen, till både trötta barn och vuxna packar ihop och promenerar ner till parkeringen för att åka hem. För att detta ska bli en lyckad dag så finns det två regler; drick mycket vatten och varje 10 minut man är i de varma poolerna så ska man ta sig till de rör med kalvatten som finns vid kanten. Man måste kyla ner kroppen, speciellt huvudet. Det händer att folk svimmar, jag såg själv resultatet av att en ung man plötsligt fallit ihop av värmeslag.

Parque National de Café
Den tredje dagen på vår rundresa tog oss till Parque National del Café, en natur- och nöjespark. Den här dagen var det riktigt varmt och kraftigt solsken, så jag inhandlade en hatt utanför parken då jag inte hade någon med mig.

I parken finns det information och historia om kaffe, där ett museum vid entrén den huvudsakliga platsen. Museet var lite skoj, men ingen höjdare. Tipset är att om ni har biljetter in till museet, så ta det först av allt innan man blivit trött. Det finns en 4D film (3D + lukt). Filmen är inte speciellt bra.Den här parken handlade för mig om att vandra runt en varm dag och bara njuta av utsikten, då är tipsen tåget, de två linbanorna och utkikstornet (när solen går ner) nära utgången. Vill man ha lite mer fart rekommenderas de stora ringarna i forsen som också svalkar bra, bergodalbanan eller varför inte gokart.

Solnedgång fotograferad från utsiktstornet vid entrén. 
Åker tåg i parken. 
Att åka forsfärden var rätt roligt, och svalkande. 

Som turist tyckte jag att denna plats var värd att besöka; en mysig dag i solen. Speciellt om du har barn med dig så är det en höjdare. Se bara till att skydda er mot solen och ät massor av glass. Åk ringarna i forsen flera gånger - det är svalkande och rätt skoj. 

Som resande (*) så är parken ett skoj besök. Det känns lite som Skansen i Stockholm, men Skansen är så mycket bättre. Själv hade jag förväntat mig mer om kaffe, men kanske framför allt "bättre" om kaffe. Man borde kunnat ha fått prova olika rostningar, gjort saker själv med händerna osv. Att bara få fyllt sina egna påsar av nyrostat kaffe vore en höjdare. 

En sak ni absolut inte får missa; och det är en dansföreställning om kaffets historia. Den sker inomhus, det är begränsat med platser och man får inte fotografera. Detta är parkens höjdpunkt enligt mig som resande. Du får en stor dos av colombiansk kultur och historia, ett måste!


Nedan en ihopklippt film från Valle de Cocora och Parque National del Café. Två platser som jag besökte på min resa.


(*) = får ta och fundera ut en bra definition på resande, i förhållande till turist. Men det handlar om att ha lite högre krav på upplevelsen, oavsett om det är gratis eller kostar pengar. Och krav handlar inte om lyx, det handlar om genuin upplevelse. 


Museo de la caña de Azucar
En annan plats som jag besökte under min resa i Colombia var ett utomhusmuseum som handlade om framställande av socker från sockerrör.

Hit hade jag aldrig hittat om det inte vore för familjen jag bodde hos, en bil är ett måste. Är du i närheten av Cali och har bil så rekommenderas ett besök!

Den här platsen är en väldigt lugn och avkopplande plats där man ska njuta av naturen och titta på omgivningarna. Det är mer en park än ett museum.


Runt om i parken fanns diverse utrustning för att pressa ut den söta vätskan ur sockerrör. Skyltar berättar om träd och buskar, med deras frukter och bär. Blomsterprakten och ljudet av fåglar och rinnande vatten gör detta till en mysig upplevelse. På ett ställe satt en man och sålde skalade sockerrör, man kunde (försiktigt) tugga på dem och dem söta saften fyller snart hela kroppen. Det var en skoj upplevelse. Ett tips, ha gärna med våtservetter eller alcogel - så du kan tvätta händerna både före och efter du äter något.   


När man gått runt i parken så finns det en sval och lugn plats att slå sig ner på, här kan man också köpa glass om jag minns rätt. Det som lockade mig var dock de gamla fotografierna på väggen. De berättar om en svunnen tid och är värda att visa upp.
Hoppas att denna inlägg har givit dig tips om ställen att besöka när du åker till Colombia, eller bara en trevlig läsning. Lämna gärna en kommentar och har du en egen blogg där du skrivit om Colombia, vandring eller resande i allmänhet så skriv adressen.

Tidigare inlägg om Colombia:
MänniskornaMat Frukt och Dryck och Santiago de Cali.

2 kommentarer:

 1. Oj vad fina bilder, vilken häftig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. :-)

   Har precis kommit hem från Colombia igen. Så snart hoppas jag kunna skriva fler inlägg, så alla kan se nya bilder från mitt andra besök i landet.

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...