*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

måndag 4 mars 2013

Colombia - människorna

När jag var i Cali så fick jag berättat för mig att staden sades vara så vacker att den är en försmak av himlen. Bland annat för att de har så många vackra kvinnor. Det fick mig att börja se mig omkring, och jag började ta bilder av folk på stan. 

Meningen med detta inlägg är att visa upp människorna och deras vardag, så som jag såg det i mina svenska ögon. När man besöker en ny plats så stanna till och titta, försök att se det som finns precis framför din näsa, men som man inte ser vid en första anblick.

Det första jag ser när man åker bil var alla motorcyklar, och de vackra tjejerna. Många bryr sig väldigt mycket om sitt utseende, oavsett om man är smal eller mer kraftig. Tajta jeans är vanligt. Det bärs lätta kläder, men är det 32 grader varmt behövs det inte så mycket.

Ett par - heta som solskenet. Som sagt - det är mycket motorcyklar och på dem kan det vara en, två eller ibland tre personer. Trafiken är ett helt avsnitt för sig själv. Det hände ofta att bilarna kör i mitten av vägen, med ett hjulpar i varje fil. Så att de enkelt skulle kunna välja den fil som var bäst.

Som ni förstår, det blir kaotiskt om alla gör så. Hela tiden. Men för invånarna i Cali och andra städer verkar det helt naturligt. Är man i Colombia så är det bara att följa strömmen, att kämpa emot är omöjligt.Men Cali och Colombia är inte bara vackra kvinnor och galen trafik, det finns även de som inte har råd med fina kläder eller motorcykel. Som jag skrev tidigare finns det en park där man kan se El Gato och alla andra katter som uppvaktar honom. Men tittar man bara lite bortom parken, så ser man en ung kille som tvättar sig själv och sina kläder mitt i stan.
Medan vi gick i parken såg jag två unga killar och en ung tjej, som är otroligt vacker med sin bronsfärgade hy, röda klänning, snygga ben och långa nattsvarta hår. Såg hur de fotograferade henne i flera parker under eftermiddagen medan jag gick omkring på stan. 

Även killarna var välklädda och tillhörde en välmående medel- eller överklass. Och de hade också en rätt dyr kamera. Men vid ett tillfälle gick en man förbi med sina två hundar, och ett stort skynke plast där han slagit in till synes alla sina ägodelar. Det fick mig att stanna upp och ta bilden. 

Kvalitén är inte den bästa, men den visar verkligen ett budskap. 

En annan av mina bilder som har dålig kvalité men som visar något mycket starkt är den ensamma mannen i militärkläder och gummistövlar, som står ensam mitt i en park. Hans vänstra hand verkar svårt skadad och här döljer han den i fickan på sin jacka. Han ger intryck av flera skador (eller påverkan av droger), då han skakar lätt och ansiktet är tomt på närvaro. Runt omkring oss går och sitter mängder av människor i alla åldrar, men ingen tycks lägga märke till den ensamme mannen. Eller i alla fall inte bry sig om honom, det är som han är osynlig. 

Scenen är lite läskig - men jag har länge undrat på vem han är och historien han bär. Bilden är tagen i närheten av en känd kyrka i Cali. Hoppas bara att han kan känna frid på något sätt.  

Det finns dock fler bilder av vardagen på kamerans minneskort. Och här är ett urval av dem. En dag var jag ute på en sju kilometer lång vandring på landsbygden utanför Cali, och tog bilden på hur några män lastar en lastbil med grönsaker. De odlade mycket sallad här. Bilden är tagen från bilen. Den vinner nog inga tävlingar för häftiga eller bra bilder, men den visar verkligen vardagliga människor. Två kvinnor sitter under ett plåttak, där de säljer mat till förbipasserande. Sådana här små "kök" med snabbmat fanns på många ställen, och oftast var det arepas och korv som såldes. Men titta också på bildens högra hörn, nedanför backen leker två barn längst ett gammalt järnvägsspår.  


Vitaste killen på plats tar en gruppbild. 
Vardagslivet i Colombia beskrivs av mig som utomstående observatör med de fyra personerna på den övre bilden. En avslappnat men välklädd kvinna, en man på sin moped, en försäljare av juice eller arepas samt i bakgrunden en äldre man som puttar en kärra med frukter. Medan fritiden beskrivs av den andra bilden, där jag ombeds att ta en gruppbild av fyra välmående ungdomar som som njuter av ett bad. De är väldigt trevliga och artiga, men okunskapen i engelska från deras sida och spanska från min sida gör att konversationen blir rätt kort.

Människor i Colombia, vad var viktigt för dem? Efter att ha tänkt på saken så hittade jag den genomgående faktorn - familjen. De ger ett stöd och samhörighet som inte finns på samma sätt i det mer sekulära och solitära singelsamhället hemma i Stockholm. Det är uppenbart att familjen är en enorm resurs som ger betydande mervärde.Men för mig som svensk, som är van att leva ensam i min lägenhet kan det vara lite påfrestande att ha upp till fyra generationer att ta hänsyn till om man bara ska bege sig iväg och uppleva ett museum eller gå ut och äta. Allt kan ta en fruktansvärd lång tid - jag är ju van att ta ett beslut och sedan sätta fart. Men i det colombianska samhället är familjen ett så betydande inslag, att även en svensk som hoppar av nervositet då man är 30 minuter försenad känner en stor uppskattning av allt det som också ges i form av gemenskap, värme, kunskap, uppoffringar och mat!!

Efter spelande i solens hetta - dags för svalkande. 
Och som ni förstår, ska man spela volleyboll så är det bra att ha lite farbröder och kusiner på plats. Det tar inte heller många minuter att sätta upp bord och stolar i trädgården när det är dags att äta. Människorna i Colombia var varma och nyfikna - se bara till att lära dig lite spanska så kommer du att få ut så mycket mer av din vistelse. Det är med stor glädje jag tänker tillbaka på "familjen" i Colombia, hoppas att jag får träffa dem snart igen.

Titta in de andra inläggen om Colombia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...