*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

måndag 21 oktober 2013

Långhelg i Paris, dag 2

Vi vaknar upp till ljudet av trafik, utanför hotellfönstret var det redan liv och rörelse. Vi börjar vår andra dag i Paris med en rejäl frukost, det kommer att vara i rörelse hela dagen så mat är viktigt. 

Det första målet för dagen var Basilique du Scaré-Coeur (Det Heliga Hjärtats basilika), som ligger inom promenadavstånd från hotellet. Men det är inte så lätt att orientera sig i Paris, gatunamnen känns svåra att relatera till och gatorna går kors och tvärs. Till nästa city-resa funderar jag på att skaffa mig en liten kompass - bara för att kvickt kunna avgöra åt vilket norr är.


Bailikan var fin men en riktig turistmagnet, det var rätt stökigt där och till råga på allt hölls en mässa. Så det blev diskussioner mellan vakterna och fotograferande turister. På vägen upp till Basilikan, som ligger på en höjd, såg jag två saker som gjorde mig riktigt arg.

Längst huvudgatan upp mot basilikan stod tre lurendrejare med sina små spelbord. Med hjälp av kumpaner som verkade vinna pengar på att gissa under vilken svart träbit som den vita lappen satt så ville de att turister skulle satsa sina egna pengar. Jag har bara ett råd - ta aldrig kontakt med dessa människor. Gå därifrån.

När man sedan kom upp för trapporna stod det grupper av ungdomar, de hade kontanter i händerna och efter ibland hetsiga diskussioner bytte pengarna ägare. Beskådade dem från avstånd, det var någon form av växling eller handel. Oavsett var det är - gå därifrån!


Hur ska man egentligen vara klädd när man är på city-semester i Paris i september? Själv bar jag lediga jeans, mina stabila och mjuka trekking-skor, en fleecetröja samt en tunn halsduk. Att ha plånboken i bakfickan är dumt, så jag har min lilla axelremsväska som passar utmärkt för pengar och bussbiljett. När jag flyger har jag pass och biljetter i den.

Vidare har jag en ryggsäck med en flaska vatten, mitt paraply Light Trekk - som nu varit mitt sällskap under några månader. Det är utmärkt på både vandring och city-resan.


Nu var jag inte på så bra humör, stöket i basilikan och de störande elementen jag observerat hade fått mig lite ur balans. Som tur är så blev jag visad till en underbar butik - Galerie d'art Céramique. Här köptes två små mycket vackra kaffekoppar och ett litet fat att lägga te-kulan på eller något annat. Om ni är i Paris och området kring Basilikan så måste ni bara gå hit. Besöka också Place de Tertre där konstnärer sitter och målar på gatan, samt säljer sina verk.


Vi hade många planer för denna dag. Ovan ser ni GPS:en i min Ambit från Suunto, det är hur vi rörde oss mellan från morgonen och 19 på kvällen när vi besökte Triumfbågen. Nu var det inte tid att promenera så ner i Tunnelbanan och snart var det nya besök på spännande platser.

Våra nästa stopp blir källaren på Conciergerie och kyrkan Sainte-Chapelle, två trevliga besök men de är inte värda att lägga allt för mycket tid på. Ska ni välja mellan dem så är kyrkan klart bättre att besöka. Efter dessa tv besök var vi hungriga och hittade restaurangen Les Galandines i närheten av kyrkan. Här åt vi varsin gallette och en kopp kaffe. Stället rekommenderas - mycket gott.


Glöm inte bort att äta ordentligt, det är lätt att man bara äter enklare mat när man springer runt på stan. Magen behöver bra mat. Sitt gärna kvar ett tag efter maten, drick en kaffe eller extra vatten. Att använda restaurangens toalett är bra att göra.

Men nu var det dags att att bege sig till en av höjdpunkterna på vår resa - katedralen Norte-Dame, vilket betyder "Vår Fru". Som är det en referens till Jungfru Maria. Katedralen tog nästan 200 år att bygga och stod klar 1345. Här lät Napoleon I kröna sig till Kejsare 1804.


Det finns två olika sätt att besöka Notre-Dame, man kan gå in genom huvudentrén och se katedralen på insidan. Men man kan också gå runt hörnet och ställa sig i kön som leder upp till tornet och vandringen på taket. Jag tycker att man ska göra bägge, men tänk på att det är väldigt många trappsteg upp i det branta och smala trapphuset. Utsikten från taket på Notre-Dame i Paris. Vi kan se Eiffeltornet och i slutet av filmen syns Basilique du Sacré-Coeur uppe på höjden, som vi besökte på morgonen. 


Inne i katedralen så fastnade mitt intresse för två statyer; Saint Denis och Jeanne dÁrc. När jag besöker kyrkor så brukar jag försöka ta reda på vilka personer statyerna föreställer och kort lära mig den historiska bakgrunden. Om det inte finns material på plats, då är det bara att läsa lite på Internet när man kommit hem. 

Nu tyckte jag att det gått för långt i att besöka historiska platser - vi måste uppleva lite av gatulivet i Paris också. Så vi börjar att vandra lite planlöst, helt enkelt gå dit näsan pekade. Och snart så hade vi fått en ny typ av yoghurt och en tygkasse med ett modemagasin tilldelat oss från folk på trottoaren. 

Att besöka en ny stad kan ibland gå för långt i sevärdigheter. Ta det lite lugnt och upplev också Paris som den stad det är. Gå in i butiker, välj att ta en gata som inte alla andra går på eller gå in i en vanlig matbutik och köp en annan sorts juice än den du dricker hemma. Men när det börjar att regna, ja då går vi ner i tunnelbanan och åker mot Triumfbågen


Triumfbågen beställdes av Napoleon I, men han förlorade makten innan den blev klar. Så byggandet drog ut hela 30 år, den blev dock klar 1836. Under triumfbågen finns Den okända soldatens grav, dvs stoftet av en okänd soldat från Första Världskriget. En hedersbetygelse till de män som kämpade och dog i början av 1900-talet. 


På lite avstånd tycks den med sina 51 meter i höjd och 45 meter i bredd inte vara så himla mäktig. Men när man kommer närmare så det man att det är ett massivt monument, där den står i mitten av den plats där hela 12 avenyer möts i ett nav. Om du inte är sjuk eller gammal kan du få åka hiss, annars måste du räkna med att ta trapporna - och det är ca 280 trappsteg upp. Tänk på att du ska gå ner också! ;-)


Utsikten från Triumfbågen var väldigt trevlig, här ser man Basilique du Sacré-Coeur till vänster och Eiffeltornet till höger. Glöm inte att klicka på alla bilder - så att du får se dem förstorade. Vi tillbringade en rätt lång stund här, det kändes rätt skönt att få vila benen lite. Vi ville också se Eiffeltornets alla lampor tändas upp när det blev mörkare. 

Här stängde jag av min GPS, kände att äventyrandet för dagen var över. Men då kom vi ihåg att i det City Pass som vi köpt så ingick en båttur. Så vi valde att promenera ner till Siene, vilket var rätt tröttsamt - vi skulle nog ha tagit tunnelbanan.                                                                                                      

Den här kvällen var kall och det hade regnat under dagen. Tänk på att sätena på taket kan vara blöta när ni åker kanalbåten. I framtiden ska man kanske ha med sitt ett sittunderlag i ryggsäcken? Själv var jag i alla fall glad att jag hade min regnjacka med mig, för att skydda mot vinden.  


Ovan har ni en GPS-karta över båtturen längst kanalen, samt ett foto av Eiffeltornet från båten. En båttur är rätt skoj, även om den kändes lite väl lång i den kyliga septembernatten. Mitt förslag är att åka den under sommaren i stället. 

Direktlänkar: 
[Dag1], [Dag2], [Dag3] & [Dag4]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...