*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 4 juni 2014

Världens tio farligaste städer?

Här är tio städer du ska undvika under semestern, i alla fall om man ska tro Aftonbladet - som påstår sig referera till en lista över världens farligaste städer gjord av Huffingston Post. 

Aftonbladet finns en notis (2014.05.30) med bilder över de tio farligaste städerna i världen. De refererar till "Amerikanki, Huffington Post" som källa. På Huffingston Post hemsida finns dock ingen sådan lista gjord nyligen, den senaste artikeln är från april 2013. Och det är därifrån jag har tagit bilderna. För mig ser det ut som om Aftonbladet säger något som inte är helt sant.

Maceió, Brazil - #6 på 2013 lista från Huffington Post.

Och vad det gäller Amerikanki - verkar vara en hemsida som mest skriver korta artiklar av typen "De 7 bästa ... " osv. De påstår att de skriver sitt eget material, men det känns rätt mycket som om de kopierar från andra ställen. Och kvalitén känns sviktande gällande källa mm. De har dock en notis (2014.01.25) där de listar världens 10 farligaste städer, med tillhörande bilder. Hur de nu kommit fram till att just dessa städer är de farligaste vet jag dock inte.

San Pedro Sula, Honduras - #3 på 2013 lista från Huffington Post
Men låt oss nu titta på de 10 städer som nämns på listan. Har du en dröm att besöka någon av dessa städer, eller har du t.om. varit i någon av dem?

Topp tre består av Barquisimeto (Venezuela), Peshawar (Pakistan) och Sanja´a (Jemen). Känns spontant inte som något jag har på min lista av resmål, fast det finns ett visst intresse att besöka ett antal kuststäder i Venezuela pga. av dess historia under 1600-talet.

De nästkommande tre värsta städerna (Acapulco, Tegucigalpa & Maceió) finns i Latin- och Sydamerika. Och det känns synd att det finns är så mycket kriminalitet kopplat till narkotika samt social- och ekonomisk segregation. De politiska spänningarna är betydande.

Av de fyra sista städerna på listan så finns tre i Somalia, Kenya samt Mexico. När det kommer till plats #10 på listan av världens farligaste städer å har jag faktiskt besökt Cali i Colombia.

Cyklar på landsbygden, 1 timmes bilfärd från Cali.  
Visst såg jag fattigdom och sociala skillnader på min resa. Och jag fick ett helt annat tänkande gällande säkerhet; jag fick inte bära min klocka, mobiltelefonen skall hållas dold, inte visa plånboken och bara ta fram pengar inne i butiker. Samt efter mörkrets inbrott så blev vi hämtade med bil, även om det bara var 15 minuters promenad hem från köpcentret.

Det går dock att ta promenader kvällstid även i Cali, som alla andra städer gäller det att veta var man kan gå och var man kanske inte ska vara. Jag hade ju en familj som tog hand om mig, vilket var bra - jag brukar röra mig väldigt fritt när jag är på semester.

Cali by night - en lite suddig bild av staden på en kvällspromenad.
Om du vill veta mer om mina upplevelser av Colombia så finns det flera inlägg; Staden Cali, andra orter i inlägget Platser att besöka, allmänt om Människorna samt Mat, frukt & dryck. Har också skrivit mer om maten; Colombiansk mat i Sverige samt Smaker av Colombia.

En bevakad parkeringsplats i centrala Cali. 
När det gäller att parkera bilen i Cali, ja då fanns det ofta någon med en röd liten handduk som vinkade in bilar till vissa platser. Där så vaktade de bilen åt dig, och man betalade en (liten) summa efteråt. På så försäkrar man sig om att bilen förblir oskadad.

2 kommentarer:

  1. Nix, det är tio platser jag inte varit på, och ska väl i ärlighetens namn säga att jag inte känner att någon av dem är något måste. Visserligen är Sydamerika ett kommande önskeresmål, men jag måste ju inte välja någon av de listade platserna, det finns ju andra...

    SvaraRadera
  2. Så sant, man måste ju inte åka till precis dessa städer. Men jag gissar att jag kommer att återvända till Colombia, då både Cali och andra städer. Ska kanske besöka Panama fram över, det kanske inte heller är den säkraste platsen på jorden?

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...