*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 13 juni 2013

Ballong över Stockholm

Read this article in English at: The World by Gelatias

Förra sommarens regn gjorde att vi aldrig kom iväg, men nu var vi tidigt ute - på årets andra dag för flygningar hade vi bokat vår resa. Nu skulle vi äntligen flyga ballong över Stockholm. 

Söndagen första helgen i juni var en varm dag, risken för åska fanns och en front låg och lurade ute över Östersjön. Så när vi samlades på en parkering i närheten av Bromma flygfält var vi fortfarande inte säkra på hur det skulle gå.

Det var två minibussar som varje hade ett släp efter sig med själva korgen och ballongen som kom in på parkeringen kring 19-tiden. Nu skulle ett presentkort äntligen bli till verklighet. Presentkortet var köpt på Greatdays där jag också bokat resan, på själva bilarna stod det Live it och företaget som faktiskt flög ballongen heter Nordic Ballons.

Globen i Stockholm, taget från en ballong.

Vi var 11 stycken resenärer, ballongens aeronaut (piloten) samt en kille som körde bilen. Och efter att ha släppt upp små ballonger och tittat på kartor bestämde de att vi skulle starta söder om Stockholm. Så vi hoppade in i bilarna och beger oss till startplatsen.

Efter ca 20-30 minuter stannade vi vid en stor öppen gräsyta i närheten av Johanneshov. Här fick vi hjälpas åt att lyfta ut korgen ur vagnen och och lägga ut den enorma ballongen på gräset. Med hjälp av fläktar fyller vi nu våra två ballonger, luft som senare värms upp med brännare. Och det är från denna plats en resa på lite över en timme tar sin start. Den dokumenterades bland annat med min Jobo JIB 4 videokamera, korta snuttar har sedan klippts ihop och lagts upp på Youtube. Tyvärr försvinner HD kvalitén i mitt usla program. Men glöm inte att klicka på bilderna - så du får se dem i större format!


När man åker ballong så känner man knappt någon blåst alls. Och vi var bara ca 300 meter (om jag minns rätt) över marken, så ljudet av lekande barn och motorcyklar när upp till dig när du svävar fram över hustaken. På bilden ser vi byggandet vid Odenplan i bildens högra hörn, det är här den nya stationen för pendeltåget byggs. Vasastan är ett mysigt område av Stockholm tycker jag, skulle kunna tänka mig att bo här - fast det kostar ju en del. 
Foto över Vasastan och Odenplan i Stockholm. 
Vi hade väldigt tur med vindarna, de tog oss precis längst den tillåtna flygzonen mot Bromma flygplats. På kartan nedan kan du se en logg från min klocka Ambit från Suunto. Passerar över Hammarby sjöstad, Södermalm med Slussen och Gamla stan med Slottet. Kikar bort mot Bromma flygfält och lyssnar på radion, men vindarna för oss som sagt precis längst gränsen och vi kan behålla en bra höjd. 
 
GPS-logg över flygningen, tagen med Ambit (Suunto). 

Mattias & Angela. 
Detta var ett riktigt skoj äventyr. Så jag kan rekommendera att du tar med dig en vän, partner eller barnbarn etc. En man i ballongen fick inte med sig frun sa han, så han flög med sin dotters man. Det här är en upplevelse för ung som gammal. Själv hade jag med min bästa äventyrare; vi har upplevt såväl storstad i Europa som som dammiga vägar i Colombia ihop. Vi flög bägge ballong för första gången och rekommenderar det absolut.


Det kändes dock lite omständligt att köpa ett presentkort, växla in presentkortet (och lägga till pengar) för att köpa rätten till en upplevelse. Efter det fick man en kod och mailadress så kan kunde kontakta de som utförde den faktiska upplevelsen. Men det är ju så stora delar av branschen fungerar, stora företag tjänar på att sälja upplevelser som andra företag levererar. Och de mindre företagen lovar att inte boka egna kunder, utan endast ta kunder som kommer via central bokning.

Solnedgång, i fjärran ser vi skraporna i Kista norr om Stockholm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...