*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 6 mars 2011

Stärk kroppen

För att klara av att ha ett aktivt liv med vandring, klättring, cykling mm så måste man ha en tränad kropp. Om man är tränad så orkar man mer, det blir roligare samt så minskar risken för skador betydligt.

Jag har själv haft en blogg om träning tidigare (nu stängd), som öppnades samtidigt som jag köpte mitt kort på SATS. Under ett år så tappade jag ca 10 cm i midjan och det utan att ens träna speciellt hårt.

Det finns ett antal råd som jag har att ge för att man ska börja vägen till en starkare kropp, och det är aldrig försent att må bättre.
 • Sluta använda nikotin (*).
 • Sluta att dricka alkohol regelbundet (*).
 • Böra att promenera!! Lågfrekvent träning är det absolut viktigaste när man ska komma igång med träning. Man måste få en vana av att röra på kroppen. Prägling är allt!!
 • Köp några böcker eller prenumerera på någon tidning, du måste få inspiration. Det gäller att hitta något du gillar.
 • Köp ett träningskort på ett gym, samt ta hjälp av en personlig tränare för att få en extra kick.
(*) Själv har jag aldrig varit rökare, och alkohol dricker jag väldigt sällan. Så dessa två försvårande faktorer har jag inte. Om man slutar (drar ner) på dessa så torde skillnaden bli än mer dramatisk, än den var för mig.

När du utan problem kan ta en lång (>1 timme) promenad så har du kommit långt. Att promenera är något jag har gjort och gör ofta, gärna långt. Nu när det börjar bli vår - ta chansen. Efter arbete eller studier, ta en promenad innan du sjunker ner i soffan. Börja med att gå fram och tillbaka till butiken. Sedan kan du ta långa promenader varma sommarkvällar. Sommaren 2010 kunde det hända att jag tog en promenad mellan 19 och 21 en jobbdag.

Och jag lovar, förändringar kommer snabbare än du tror. Det är bara att se på exemplet med när jag började att jogga hösten 2010. Min kondition var helt urusel - mina lungor kändes som fyllda av magma trots att jag mest gick. Men efter bara 5-6 träningsrundor så sänkte jag tiden betydligt. På min 5,6km långa runda tog det mig hela 50 minuter att gå runt banan. Men mindre än 30 dagar senare tog turen nu bara 39 minuter; en minskning på 22%!!


Två bra tidningar som man kan prenumerera på är Aktiv Träning (för killar) och iForm (för tjejer) - jag har själv läste bägge tidningarna. Börja med att gå in på deras hemsidor.

För att klara av en aktiv livsstil med vandringar (som det skrivs mycket om här) så måste man få igång kroppen. Man måste inte vara extremt tränad på något sätt, men för att orka och motverka skador så ska man bygga upp styrka i kroppen.

2 kommentarer:

 1. Bra tips! Själv läser jag tidningen Topphälsa för att få inspiration att träna. Tyvärr räcker det inte med bara inspiration just nu, när jag är så trött... Men jag hoppas komma igång med träningen igen i vår.
  Tack för att du tittade in på min blogg och skrev ett par kommentarer! Det uppskattar jag! :)

  SvaraRadera
 2. @ Anna.
  Inspiration och prägling i livet är ALLT. Har man det så är det så mycket lättare att klara av alla hinder. Samt att ta sig an nya utmaningar.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...