*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 6 december 2011

Vandra i Vietnam

Antalet turister som åker till Vietnam ökar för varje år, och även i Sverige ökar intresset för landet. Fina sandstränder finns, men inte i närheten av vad som erbjuds i andra länder i området. Även inom kultur, nattliv och shopping så släpar Vietnam efter sina grannar. 

Den som reser till Vietnam är säkert intresserad av naturupplevelser, och vad kan vara bättre än att uppleva Vietnams natur till fots. Vandringsleder finns inte, och att ge sig ut med tält är det nästan ingen som gör. Istället finns det några platser i landet som används som utgångspunkt för kortare vandringar.

Sa Pa
I nordvästra Vietnam, cirka 350 kilometer nordväst om Hanoi ligger Sa Pa. Redan när Vietnam var ockuperat av fransmännen var det en populär ort för européerna att dra sig undan värmen i Hanoi på somrarna. Även om det finns flera städer i närheten som lämpar sig för vandringar så är det nästan alltid till Sa Pa som turister åker. Sa Pa är beläget på en bergssida och vandringar i området innebär mycket upp- och nedför. Förutom att det är svalt och erbjuder fina vyer är Sa Pa känt för de många minoritetsfolken som bor i området. Flera boenden är iordninggjorda i byarna utanför Sa Pa där turister kan bo i traditionella hus men med riktiga toaletter. Delar av pengarna för turismen tillfaller byarna vilket gör att de kan rusta upp vägar och bygga skolbyggnader.
Till Sa Pa tar man sig med tåg och sedan en kortare bussresa. Det enklaste är att på plats i Hanoi kontakta någon lokal researrangör och låta dem ordna boende och transporter. Kostnaden var 2007 drygt 100 dollar för nattågsbiljetter, boende på hotell, boende i “homestay”, mat och guide. Vandringarna som ingår om man åker med någon lokal arrangör är endagsvandringar. Vietnams högsta berg, Fan Si Pan, är beläget en mil från Sa Pa och en bestigning erbjuder en flerdagarstur för den som vill göra något med avancerat.

Mai Chau
160 kilometer sydväst om Hanoi ligger Mai Chau. Här och i närliggande byar finns det möjlighet att övernatta i hus som liknar de som finns i byarna. Området påminner mycket om Sa Pa: vackra miljöer, ordnade boenden och en befolkning som till största delen tillhör Vietnams minoritetsfolk. Men det finns också skillnader. Dalarna är platta och det går att vandra utan att behöva gå lika mycket i branta backar. Det finns även cyklar till uthyrning. Försäljarna är betydligt mindre påträngande och atmosfären är mer avslappnad. För att ta sig dit så är bil och buss enda alternativen. Färre researrangörer ordnar resor hit, och de som gör det marknadsför sig ibland som ekoturism. Priset blir högre jämfört med att åka till Sa Pa. Vill man åka själv så går det direktbuss, eller så får man åka till Hoa Binh och byta. Bussarna går från sydvästra Hanoi. Det är ganska svårt att hitta information om de olika byarna och hur man tar sig mellan dem, så att ha med sig en guide förenklar mycket.

Da Lat
I södra Vietnams inland ligger Da Lat. Staden har många universitet på grund av det svala klimatet, och av samma anledning åker många vietnamesiska turister hit på smekmånad. Staden kallas den eviga vårens stad men fick av fransmännen även smeknamnet österns Paris. Eftersom staden är belägen i bergen finns det en del möjligheter till fina vandringar. Naturen är inte så exotisk utan påminner mer om europeisk natur än den bild många har av Sydostasien. Tall och andra barrträd är vanligt förekommande.
För den som åker från Hanoi till Ho Chi Minh staden (Saigon) så kan Da Lat vara ett bra stopp mellan Nha Trang och Ho Chi Minh staden. Bussresan mellan Da Lat och Nha Trang bjuder på en del fina vyer när man kommer upp på högre höjder. Själva vandringarna är enklast att ordna på plats, endagarsturer går att boka med kort varsel.

2 kommentarer:

 1. Vietnam - sug på det. Visst låter det långt borta, både i avstånd och kulturellt. Och att åka till denna del av världen för att vandra, kan det vara något?

  Och det tror jag faktiskt att det kan vara. För att ta sig fram till fots gör att man tar till sig omgivningen bättre. Inte som att svepa fram genom landskapet i en buss, till eller från en sevärdhet. Och så nämner ju Markus "Sa Pa" - som tydligen har ett mildare klimat. Något som absolut kan vara fördelaktigt när man vandrar.

  "Traditionella hus med riktiga toaletter" - det låter faktiskt skönt. Att vara på resa i en främmande miljö tär mycket på krafterna, så en riktigt "bas" med bra sanitära förhållanden kan vara A och O i en lyckad upplevelse.

  Att vandra sig genom Vietnam på ren gissning och i hopp om att hitta sovplats - tja det lockar inte så mycket. Men att göra det i södra England eller så - det skulle kanske vara skoj. Eller varför inte längst Kalmarsundsleden eller liknande. Det skulle inte tära lika mycket.

  Men visst lockar det lite att få uppleva Vietnam till fots?! Dagsvandringar från en bra "bas" - det tror jag ger möjlighet till fantastiska upplevelser.

  SvaraRadera
 2. Tack för trevlig läsning, lät spännande helt klart :)

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...