*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 31 oktober 2013

Utvärdering av Light Trek

Under fem månader har jag använt ett trekking-paraply av serien Euroshirm, som produceras av det tyska företaget Ebehard Göbel. Detta för att utvärdera behovet av paraplyer vid vandring, och denna produkt i synnerhet. 

Det tyska företaget Ebehard Göbel har varit mycket trevliga och låtit mig utvärdera deras paraply Light Trek, som ingår i deras serie av trekking-paraplyer som säljs under namnet Euroshirm. Under fem månader har jag haft det med mig på vandringar, resor och varje dag i min väska till jobbet.

De har flera sorters paraplyer, och anledningen till att jag ville pröva just Light Trek var att det är stort nog för att verkligen skydda vid intensivt regn men ändå litet nog att enkelt tas med. Som ganska van vandrare så vet jag att "lite regn" inte gör så mycket - det är när det vräker ner som det extra skyddet behövs.

Light Trek har en bra storlek, det får plats var jag än går.
När det gäller att få med sig paraplyet är det inte alls svårt, det passar lätt in på sidan av mina ryggsäckar för vandring. Även på mina city-resor, som senast till Paris, så får det plats på utsidan av min mindre ryggsäck.

Fodralen har en ögla där man kan dra igenom sitt bälte, om man vill bära paraplyet vid midjan. Själv gillar jag karbinhaken; den gör att man kan fästa paraplyet vid ryggsäcken och på så sätt undvika att man tappar det. En annan bra detalj är att fodralet till stora delar består av nät, så att fukt kan transporteras bort om man packar ner ett blött paraply.  

Light Trek trekking umbrella. 
Jag är mycket nöjd med mitt val av just denna modells storlek. Och färgen blev så klart orange, det är en signalfärg så paraplyet kan användas för att uppmärksamma en nödsituation. Vidare gillar jag orange. Som ni ser finns det dock massor av färger att välja på.

En mulen dag i Paris, utsikt från Eiffeltornet. 

Väntar på bussen.
När det kommer till vardagen så har jag haft med mig paraplyet till jobbet varje dag i min väska, där det samsas om utrymmet med min matlåda. Och det har regnat till och från, så det har varit riktigt skönt att ha ett bra paraply.

Visst har jag ett riktigt fint stort paraply, som har en väldigt elegant känsla - men det går å andra sidan inte ner i väskan. Så Light Trek har oftast varit mitt sällskap.


Om man ska ut och vandra så måste man ställa sig frågan om man ska ta med sig ett paraply eller inte. Detta är något som diskuterats på många forum och jag har själv blivit tillfrågad flera gånger - paraply eller inte paraply? Tror att många ser ett paraply som larvigt, att man inte är en "riktigt" vandrare om man bär ett.

Av egen erfarenhet från min sju dagar långa vandring i Spanien så vet jag att ett paraply gör stor skillnad. Att gå i ett ihållande regn gör att du blir blöt - även om du har en regnjacka. Och regnet kyler också dig, du börjar att frysa. På min vandring i Spanien köpte vi två paraplyer på plats - men efter bara någon dag började de gå sönder. Så att investera i ett stabilt vandrings-paraply som Light Trek är att rekommendera.

Light Trek fungerar bra som skydd mot solskenet. 
Men paraplyet fungerar inte bara mot regn, jag har använt det som skydd mot solen. När man slår sig ner för en paus en varm dag så är det viktigt att komma bort från solskenet. Själv är jag nog lite känslig mot många timmars vandring i kraftigt solsken, så Light Trek har plockats fram för att ge skugga.

Och om man vill ha extra skydd mot solen så finns det nu möjlighet att få ett extra lager av "Silver Metallic Coating", som har en UV faktor på +50. Så om du ska vandra i ett mycket varmt område och behöver extra skydd mot solen så ska du överväga denna lösning. Har dock inte prövat den versionen själv.

Light Trek väger inte mycket, bär det på en höstpromenad. 
Så låt mig nu avsluta med att ställa upp några frågor, för att se om det är värt att köpa ett Light Trek från Euroshirm. Betyg som utdelas på frågorna är "Nej", "Nja" och "Ja".

 • Är paraplyet lätt att använda? 
Svaret blir "Ja". Det är stabilt och kompakt. Karbinhaken på fodralet gör att man kan vara säker på att det sitter kvar på utsidan av ryggsäcken.

 • Uppfyller paraplyet mina behov? 
Svaret är "Ja" - det fungerar utmärkt för att skydda mig från starkt solsken vid pauser i vandring under högsommaren. Det är tillräckligt stort för att ge bra extra skydd vid kraftigt regn när du är ute och vandrar bärande en regnjacka. Om du är ute och går på stan och det börjar regna kraftigt, då lär du bli blöt om fötterna - paraplyet täcker inte allt. Men storleken är optimal för mina behov.

 • Är paraplyets funktioner tillförlitliga?
Svaret är "Ja". Paraplyet känns stabilt och det har klarat sig bra de gånger jag varit i hårdare vind. Det finns en liten kompass i handtaget på paraplyet. Jag har inte utvärderat tillförlitligheten, och skulle inte använda den om jag inte var tvungen. Att fodralet består av ett nät gör att det kan stoppas ner även om det är fuktigt, det torkar enkelt.

 • Är paraplyet värt sitt pris? 
Priset är ca 350 kr, och till det kommer 140 kr i frakt från Tyskland. Så priset för trekking paraplyet Light Trek av märket Euroshirm blir ca 500 kr. Det är inte så billigt, men då kvalitén på detta paraply är så mycket högre än det billiga paraplyet du kanske funderar att köpa i stället.

Så svaret är "Ja" - paraplyet är värt sina pengar. Och vill du få mer input så kan du läsa mer på bloggen om Euroshirm.

3 kommentarer:

 1. I also highly recommend this umbrella.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag beställt denna variant:
  Small Light Trek umbrella with "Silver Metallic Coating".
  Exakt samma som Mattias, men silver istället för orange.
  Tänkte slippa att bli solbränd uppe på flinten,
  vid mina vandringar.

  / Svante Sundelin

  SvaraRadera
 3. Hej Svante,
  Vad roligt att du blev inspirerad. Att du valde Silver gör att du kan reflektera bort mer solstrålning, så det är extra bra under heta sommardagar. Hoppas att det blir en bra lösning för dig.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...