*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 30 november 2014

Stockholm Filmfestival 2014

En höjdpunkt varje år är Stockholms Filmfestival, ett arrangemang som jag besökt sedan 2010. I år blev det bara tre filmer. Läs om dem här, samt besök äldre inlägg från tidigare år.  

Mitt 2014 har varit ett hektiskt år; så det fanns bara tid och ork att besöka tre filmer på årets Filmfestival i Stockholm.

Vi började med att besöka en av sponsorernas förhandsvisningar, och såg Camp X-Ray. Under festivalens sista helg såg vi sedan Fishing Without nets och Whiplash.

Camp X-Ray
Huvudpersonen är en ung amerikansk kvinna, hon är soldat och vaktar misstänkta muslimska "illegala kombattanter". Som ni själva förstår så kommer hon att drabbas av en blandning av personliga problem och utsättas för hatet från de fängslade. Men ... relationen till en av dem kommer så klart att förändras till mer positivt. Det är så originellt - INTE!


Filmen är inte alls dålig, men den är så förutsebar. Nio av tio händelser kan i stora drag gissas i förväg; vilket gör den tråkig.


Fishing Without nets
Här får man följa hur fiskarna på Afrikas horn inte kan försörja sig. De stora nationernas flottor dammsuger havet på fisk, så de fattiga blir lätta offer för de som söker efter nya pirater. Huvudpersonen är en fattig fiskare som dras in i ett virrvarr av våld, interna maktkamper, pengar och en allt med ökad panik när det inte går som det är tänkt.


Filmen är rätt bra, och den rekommenderas absolut till både er som sett för mycket av amerikansk standard-actioon samt de som vill ha lite mer drama. Gå och se den på bio!


Whiplash
Tallang, passion och inte minst ett rejält yttre tryck att det inte räcker att vara bra - man ska vara bäst! Följ huvudpersonens väg från duktig student i en tuff skolmiljö till ... ja, det tänker jag inte berätta. På vägen träffar han så klart den söta tjejen, och gissa att han kommer att ställa till det för sig.


Filmen är bra, och det är massor av bra musik. Rekommenderas! Fast killen har ju några skruvar lösa, frågan är om filmen drar för stora växlar och överdriver hans oinskränkta passion och drivkraft.


Det var de tre filmer jag såg i år. Men som jag skrev, det har blivit ett antal filmer tidigare år. Och jag tycker ni ska titta in vad jag skrivit om dem. Har du sett någon film, så skulle jag uppskatta om du skrev en kommentar. Vad tyckte du?

År 2013 (Läs mer om).
12 Years a slave, ABCD, The Lunchbox, Space Pirate Captain Harlock och Kill your darlings.

År 2012 (Läs mer om). 
Jag vill tacka livet (Violeta sa fue a los cielos), Beasts of the Southern Wild och The Magic of Belle Isle.

2 kommentarer:

  1. Jättekul med tips om "lite annorlunda" filmer - tack!

    SvaraRadera
  2. Till alla filmälskare (i Sverige), håll ögonen öppna och läs bloggen under Januari. Jag hoppas kunna lotta ut biobiljetter till en spännande film. :-)

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...