*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 30 november 2014

Tio berg som är lätta att bestiga

Är du en äventyrare i sinnet, men kanske inte så vältränad att du kan göra de mest krävande strapatserna? Då har jag tio tips på berg som är relativt lätta att bestiga. 

I DN (2014-11-27) finns en artikel om tio fantastiska berg som kan bestigas utan att ha fysiken av en erfaren äventyrare. Själv förespråkar jag att man ska utvecklas enligt kaizen - många små men kontinuerliga steg mot framgång. Så börja enkelt, men tappa inte farten i utvecklingen - utmana dig själv.

När det gäller berg så har jag inte direkt bestigit några toppar. Under min vandring längst Kungsleden då gjorde gruppen ett försök att ta sig upp på Kebnekaise, men det hade snöat ordentligt under natten så bergsguiderna avbröt försöket efter bara 40 minuter.

Jag har dock varit på den betydligt mindre uppseendeväckande platsen Tornberget; det är den högsta punkten i Stockholms län med sina 111m över havsytan. ;-)

Tornberget, högsta punkten i Stockholms län (111 meter).
Är du osäker på vad du klarar av är en gruppresa med guide bra, jag har själv varit på två; vandring längst Kungsleden med STF och vandring i Dolomiterna med Prima Travel.

West Highland Way - inga höga berg men bra vandring. 
Prima Travel har också en vandring på West Highland Way i Skottland. Jag gick den leden och bokade b&b genom företaget, men gick helt själv utan guide eller andra deltagare. Man går inte direkt upp på några berg när man går längst leden, men visst finns det berg värda att besöka.

De tio platserna i artikeln från DN är
1. Garth Hill, Gwaelod-y-Garth, Cardiff (307m),
2. Aran Fawddry, Snowdonia nationalpark, Wales (905m),
3. Ben MacDui, Cairngorms, Skottland (1.309m),
4. Swinica, Tatrabergen, Polen (2.301m),
5. Monte Bronzone, Luganosjön, Italien (1.434m),
6. Jebel Toubkal, Atlasbergen, Marocko, (4.167m),
7. Kala Patthar, Khumbudalen, Nepal, (5.600m),
8. Half Dome, Yosemite nationalpark, USA, (2.694m),
9. Meru, Arusha nationalpark, Tanzania, (4.566m),
10. Stony Bay Peak, Akaroa, Nya Zeeland, (806m).

När jag tittar på dessa så känns det i dag som om att jag skulle vilja besöka Wales; och ta mig upp på Aran Fawddry. Vill du lära mer om Wales, så kan jag rekommendera att du tittar på denna blogg - Lena i Wales. Känner du dig mer sugen på Ben MacDui i Skottland, ja då kan du lära mer om Skottland i denna blogg - Scottish moments.

4 kommentarer:

 1. Än så länge har jag inte gett mig ut på några "bergsbestigningsäventyr", men det kan ju bli, man vet aldrig... Däremot finns att vandra i Dolomiterna på den där listan över saker som jag har tänkt att göra. Jag har varit där förut, men då med skidor under fötterna, och jag har en bestämd känsla av att det är otroligt vackert att vandra där sommartid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde absolut bege dig ut på vandring i Dolomiterna, i norra Italien. Jag har själv varit där - med Prima Travel faktiskt. Trevligt med två guider och många andra deltagare, jag reste nämligen själv. Att vandra i bergen på egen hand i ett område man inte känner till är ju inte att rekommendera.

   Läs mer om mina äventyr i Dolomiterna. Sex dagar med god mat, vin och fantastisk natur.

   Radera
 2. Vilken bra lista! Och Tack så mycket för länken!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag gillade listan själv, och länken - självklart skulle jag inkludera den. Man ska ge Värde till läsare och andra bloggare. :-)

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...