*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 14 juli 2012

Midsommar i Paradiset

Midsommarafton ska tillbringas i Paradiset. Och det var precis hur min helg var. Med start från Huddinge pendeltågstation vandrades det i några timmar genom sommarsverige med hästar, kor och sjungande fåglar. Övernattar sedan i Paradisets naturreservat. 

Planen var först att cykla, men då vi bar med oss extra mycket nyinköpt utrustning för att pröva den blev det för tungt. Ryggan vägde hela 14kg. Vi valde lämna cyklarna hemma och vandra mot Paradisets naturreservat. Nästa gång ska vi fördela vikten (jag bar nästan allt) och lämna saker hemma.

Som vanligt bär jag min Ambit från Suunto och startar den vid Huddinge station. Till vänster kan ni se kartan över hur vi rörde oss. Från strax norr om väg 259 till sjön Ådran tog vi bussen, det är därför sträcken är så rak på kartan.


När man kliver av pendeltåget i Huddinge, välj att gå ut till höger - dvs inte mot busstorget. Ta sedan trapporna upp till höger innan man kommer in i centrum. Följ Kommunalvägen mot söder några hundra meter och vik av åt vänster på Storängsleden (väg 259), det är väg 259 man ska följa större delen av vandringen.

Ni som har erfarenhet av området vet att Sörmlandsledens sträcka 6:1 går från Huddinge Station till Hökärr. Och från Hökärr kan man gå längst etapp 6 för att nå Paradiset. Men den sträckan är ca 14 + 6 km, och om man går längst vägen som vi gjorde blir det ca 15km. Därtill är det mer lätt att gå den vägen vi valde, och eftersom jag redan gått dessa etapper på Sörmlandsleden så var det roligt att uppleva något nytt.

Tänk på att, vad jag kan minnas, det inte finns någon ställe att handla varken mat eller dryck på längst de vägar vi gick. Men väl framme i Paradiset så finns det en brunn i närheten av stugan, och där kan man pumpa upp bra kallt vatten har jag fått höra.

Under vandringen går man genom Orlångens Naturreservat, och här finns det natur att njuta av. En tids vandring bortom avtagsvägen mot Sundby gård kommer man till en parkeringsplats och på avstånd ser man sjön Orlången. Här finns det öppna fält och en perfekt plats för att beskåda och lyssna på tranor.

Hade en riktigt bra video på tranornas sång, men den gick förlorad när telefonen förstördes några dagar senare. Och någon kamera som fungerar har jag inte sedan vandringen i Spanien. Tips på bra telefon eller kamera för friluftsliv mottages tacksamt.


Väl framme i Paradisets Naturreservat gick vi ut till Ugglekojan, den var ledig. Vindskyddet lite längre bort var redan taget för natten av firande ungdomar. Senare kom en ensam man förbi, men då allt var upptaget gick han vidare. Vi hade tur och fick en bra plats. På gasköket från Primus (Läs "utvärdering" - kommer snart) gjorde vi ordning kvällsmaten, en eld tändes för värme och mysfaktor.

Nere vid sjön ser vi hur solen går ner, himlens färger reflekteras i sjöns vatten. Från en ö nära stranden på andra sidan kan vi se elden från ett par med hund som tältar.

Att tidigare på kvällen följa deras försök att vada ut till ön utan att bli våta var underhållande och spännande. När väl mannen lyckats komma över, och fått damen att göra det samma - ja då vägrade först hunden. Men allt gick bra till slut.


Ugglekojan kan tyckas lite ruggig och då det finns en kamin kan man lätt göra misstaget att tända den - gör det inte! Jag vet sedan tidigare att det blir väldigt varmt, det är bättre att ha bekvämt liggunderlag, sovsäck och om så behövs ett sovlakan därtill.

På morgonen blev det till att koka havregrynsgröt med russin och lite bröd. Allt avnjöts med en kopp hett kaffe. Därefter packade vi ihop våra saker och sökte upp STF Stockholm som hade Midsommarfika.

Vatten kokas kvickt upp på primusköket, häll i påsen
och vänta sedan 8 minuter. Kickstart på morgonen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...