*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 27 juli 2012

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 2

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena. 

Dag 2 - Vi vaknar upp på STFs vandrarhem i Borghamn, och känner oss lite möra efter gårdagens cyklande. Själv känner jag mig dock pigg på att åka vidare. Men vi har ingen direkt plan på var vi ska cykla, hur långt det är och hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka till Vadstena igen.

Mitt tips är att i alla fall planera. Och eftersom jag inte köpte en ordentlig karta, så blev det mycket svårt. Mitt sällskap på äventyret är kanske inte heller så planerande, så vi bara cyklade iväg. Och 36km senare så lägger GPS:en av, då batteriet tar slut. Och kanske bäst är det, för här tappar vi riktningen och ödslar bort en timme på att cykla fel ute bland fälten. Men nu cyklar jag i förväg ...

De första 36km cyklande dag två.
Framför oss har vi Omberg, ett 10km långt berg som vi börjar att cykla upp för. Det var rejält med dimma över Vättern, så i början är utsikten mycket begränsad. Måste säga att vi njöt av upplevelsen ändå, trots att backarna ibland krävde sitt tribut i svett.

Utsikt från Västra Väggar. 

Oxbåset, efter man klättrat ner för ravinen.
Efter att ha passerat Pers sten (som ligger längst vägen) kommer vi fram till Oxbåset, där berget stupar lodrätt ner i Vättern. Det finns också en djup och brant ravin som leder ner till vattnet. Det var rätt jobbig klättring, inte minst allt löst material som satte sig i rullning. Ska ni klättra ner, lämna gärna de tyngre sakerna säkert ovanför ravinen.


Framme i Stocklycke möts vi av STF:s vandrarhem, ekoparkcentrum och försäljning av hantverk. Vi åt lunchbuffé på vandrarhemmet, och det var otroligt gott. Tog två portioner mat, dock bara en bit tårta. Här kunde vi ha cyklat åt öster och påbörjat vår färd mot Vadstena, men vi kände oss tvungna att fortsätta mot söder - Alvastra klosterruin var ett måste.

I närheten av Ellen Key Strand låser vi cyklarna och beger oss in i skogen, där träffar vi på en kvinna som klagar på myggen. Så vi vänder och tar oss tillbaka. Själva huset och trädgården var ändå stängd för allmänheten när vi var där. På väg mot Alvastra ser vi samma kvinna, nu står hon och plockar blommor medan någon filmar henne med en TV-kamera. Konstigt tyckte jag, men glömmer snart bort det.

Ljuset strålar från skyn, över ruinen i Alvastra.


Klosterruinen i Alvastra. 
Alvastra klosterruin är absolut värt ett besök om det är en solig dag. I närheten finns också en läktare i trä med plats för teater på gräset. När vi var där så var det repetition på en pjäs. Den medeltida musiken och sången passade bra in när vi gick i ruinen. Ett tips är att se efter när de har föreställningar, det skulle nog vara mycket lyckat.

Men nu hade vi problem - hur skulle vi ta oss tillbaka till Vadstena och återlämna cyklarna? Väg 50 går raka vägen till Vadstena, men det är lite läskigt att ha långtradare och bilar passerande på nära håll. Men vi hade inget val. I början var det mycket brett, och kändes tryggt - sedan blev vägrenen mycket smal. Själv hade jag gärna fortsatt ett tag till, men ombads dock att vi skulle ta en annan väg. Och trygghet är viktigt - så vi valde att ta av på småvägar till höger.

När vi sedan efter cyklande på småvägar och besök i Väversunda kyrka kommer tillbaka in mot Väg 50 kommer en liten bil åkande, och stannar tvärt. Ur kliver mannen med kameran, som vi såg tidigare. Han arbetar för Trafikverket och gör en film. Det byggs nämligen en ny Väg 50, och den gamla ska bli en uttalad "kulturväg". Tung trafik ska bort, turisterna ska kunna njuta och känna sig säkra. Vi stannar och pratar en del med honom. Nedan är den färdiga filmen.Trafikverkets film om väg 50 vid Vadstena. 

Vi tvingas till rejäla omvägar och kommer sent på eftermiddagen tillbaka till Borghamn. Nu blir vi tvungna att åter cykla längst Väg 50, men trots att det är en lördag vid 18-tiden så går det långtradare. I närheten av "B" på kartan tar vi av från väg 50. Om vi fortsatt 15 minuter till längst den stora vägen i stället för att svängt av så hade vi troligen sparat 90 minuter. Men känns det obehagligt så gör det. :-( Mina råd blir; skaffa erfarenhet av att cykla i trafik samt köp en bra cykelkarta och diskutera i förväg var ni ska cykla. 


Sent på kvällen kommer vi tillbaka till Vadstena, omkring två timmar senare än det jag hade som min vaga planering. Anledningen var så klart att vi cyklade fel, men också att det tog orimligt mycket tid att kryssa fram och tillbaka på små vägar då vi valde att inte ta oss fram längst Väg 50.

Att komma fram "sent" har jag inget emot, men vi missade inchekningen på vandrarhemmet och sista tid för återlämnande av cyklarna. Bägge sakerna ordnade sig dock via telefon. På vandrarhemmet fick vi koden till dörren och boendet betalades nästa dag. Cyklarna lämnades ordentligt låsta utanför där vi hyrt dem.

Direktlänkar till de andra dagarna:
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...