*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 27 juli 2012

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 3

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena.   

Dag 3 - Vi vaknar upp på STFs vandrarhem i Vadstena. Efter två dagars cyklande är det skönt att få njuta av Vadstena till fots. Allt börjar med en frukost som har allt man kan önska på ett vandrarhem. Men sedan är det dags att sätta fart - vi är trots allt i en stad av religiös betydelse. Så vi besöker klosterkyrkan för att sedan skynda över till Rommersk-Katolska kyrkans högmässa.

Att besöka kyrkor är intressant, det ger perspektiv och eftertanke. Samt så klart möjlighet att få beskåda väldigt fin kulturhistoria. Korset intill är ifrån klosterkyrkan.

Att sedan sitta längst bak på en högmässa är något annorlunda för mig. Det är väldigt ovant och ritualerna är okända. Men att se och höra Birgitta systrarna att sjunga var en upplevelse oavsett om du är troende eller inte. Och att det är en katolsk kyrka gör det kanske även mer exotiskt.


Så är du i Vadstena, gå till klosterkyrkan innan 10:00 på morgonen och läs anslaget (I klosterområdet i dag) på deras port. Bästa dagen är söndagar.

Vadstena är mer än religion, men jag tycker att man ska gå in på museet om Heliga Bergitta. Vill du veta mer om systrarna mm, se sanctabirgitta.com. Och som ni ser, även vuxna kan prova att klä upp sig på museet. ¡Pax vobiscum!

Birgitta omnämns bl.a. som skyddshelgon för pilgrimer, Sankt Jakob är dock den jag tänker på främst.   Efter all religion och historia blir jag hungrig, det var dags att äta. Så vi sökte oss ner på stan och hittade en restaurang där vi tog en lätt lunch. Ett besök på Vadstena Slott kom därnäst. Där såg vi en utställning om knyppling (som är väldigt stort i Vadstena), slottets historia och gick rent allmänt nyfiken runt och tittade på de massiva byggnaderna. Det var trevligt, men ingen högpoängare.

I området kring slottet finns det flera trälador och hus där det tillverkas och säljs hantverk. Inte minst paret som tillverkade redskap och prydnadssaker i trä är värda ett besök.

Men även Evert Larssons Diversehandel var en upplevelse. Här fanns väldigt mycket porslin och glas, prydnadssaker, uniformsmössor, kläder, skivor, medaljer, kameror och annat.


Efter många timmars promenerande på museer, längst Vätterns strand, på slottet och längst stadens av sten belagda gator behövs energi. Och då kan jag rekommendera starkt kaffe och glass på Halvars Glass.Det tre dagar långa äventyret avslutas med en tur hem genom Sverige via buss och tåg. Klockan nio på kvällen står vi åter på Stockholms Centralstation, tackar varandra för ett spännande äventyr och tar oss hem till sitt. Det första äventyret sommaren 2012 var slut, men snart kommer ett nytt!

Speciellt tack till ...

  • Killen som filmade för Trafikverket. Det var skoj att han ville ha med oss och han var trevlig. Och ödet gav oss ett skratt några dagar senare, läs om de andra äventyren! 
  • Vandrarhemmet i Vadstena som var felfria. Speciellt att de var flexibla och lämnade ut kod till dörren, då vi kom till Vadstena sent på kvällen. 
  • Dahlströmska gården, som hyrde ut cyklarna. De besvarade alla mina mail innan resan, var väldigt trevliga när vi kom dit samt mycket förstående när vi missade återlämningen. Kan starkt rekommenderas om ni ska hyra cyklar, både service och kvalitet på sakerna.  

Direktlänkar till de andra dagarna: 
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...