*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 27 juli 2012

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 1

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena. 

Zumba-duck, Mjölby. 
Dag 1 - Vi träffas en tidig fredag morgon på Stockholms centralstation. Tåget tar oss till Mjölby, en resa på två timmar. Förutom lätt dåsande och att beskåda ett landskap i uppvaknande åt vi en frukost på tåget. Från Mjölby gick bussen till Skänninge, där en ny buss tar oss till Vadstena. Total restid inklusive en promenad i Mjölby blev ca 3,5 timme.

I Vadstena så är det vår rekommendation att man helt enkelt promenerar igenom stadens promenadstråk Storgatan, för att ta sig upp till Turistinformationen. Här kan man köpa bra kartor, vilket inte minst behövs när man cyklar. Nu så hade jag en enkel karta som de mailat mig - så jag handlade ingen. Ett lite dumt beslut skulle det visa sig.

Vi gick sedan till Dahlströmska gården, där kan man köpa utflyktskorg med mat eller hyra rum i en mycket charmig miljö. Men vi skulle vidare samma dag, så vi hade bara bokat cyklar.

Två robusta damcyklar med både hand- och fotbroms, samt tre växlar och cykelkorg. För två dagar tog de 400kr. Hjälm och pump ingår. Ska ni hyra cykel i Vadstena - gör det här!


Enda som kan behövas är ett vajerlås och en 13mm hylsnyckel om man vill kunna ändra höjd på sadeln mm under längre utflykter. Och glöm inte att kontrollera vilken tid cyklarna ska tillbaka.

Även denna gång bar jag min äventyrsklocka vars GPS lagrade vår position. På små vägar sökte vi oss från Vadstena genom hav av blommor och öppna fält ute på landsbyggden. Ofta var det väldigt lättcyklat och enkelt att hitta. Längst vägen stannade vi vid bl.a. Nässja Dommarring och den närliggande kyrkan. I flera av kyrkorna vi besökte under resan fanns det förinspelade meddelanden på både svenska och engelska, samt musik. Svensk kulturhistoria - helt gratis.

Vårt cyklande, Vadstena till Borghamn - ca 24km. 
Vid Dommarringen i Nässja.
Periodvist molnigt, men inte alls kallt.
Väl framme i Borghamn stannar vi till vid den lokala mötesplatsen - en liten butik. Runt omkring oss finns såväl äldre hus som tegelvillor från 70-talet. Det mesta är tyst och vi står frågande vad som nu ska göras, då receptionen på Vandrarhemmet i Borghamn öppnade först om två timmar. Det fanns en aktivitet - att sätta sig i en vagn och låta sig drar av en traktor genom byggden medan en guide berättade om den lokala historien. En tur på 1,5 timme, allt till priset av 50kr per person.

Vi både startar och slutar vid butiken (B) men jag får först igång klockans GPS vid det första stoppet (A), som är nere vid hamnen. Resan var lite skoj, men de skulle ha behövt ha bättre kuddar för ryggen.

Åkte 11km på ett traktorsläp. 
På vandrarhemmet i Borghamn finns ingen försäljning av mat, de hänvisar till restaurang Gyllenhammars. Kommunikationen med vandrarhemmet var inte den bästa. Jag frågade om middag och frukost via epost. Fick svaret om restaurangen, men det kändes som motstridig information. Så jag mailade igen och påtalade att det faktiskt står "Café under högsäsong, frukost. Lunch o middag grupper." på hemsidan. Jag fick aldrig något svar, och varken på hemsidan eller i det första mailet finns information om egenhushåll och att kylskåp finns att tillgå. Vad jag kunnat hitta.

Vi mötte även senare resande som kom med bil för att ta en fika - men allt var dött på anläggningen så de åkte vidare. Kanske menar de att frukost också bara serveras för grupper, men det är inte det som står i texten. Antagligen är de dåliga på att kommunicera sitt budskap eller så stämmer inte det som står. Boendet var dock ok, fungerade för en natt.

Restaurang Gyllenhammars är en riktig pärla. Här får ni riktigt god mat till ett acceptabelt pris för den kvalite man får. Att ta 30kr för en chokladboll som är 1,5 cm i omkrets är dock lite larvigt, och det blev lite pinsamt när den kom in till kaffet. Vi skulle ju dela på den hade vi tänkt. Observera att de har stängt på tisdagar.

Så här fint åt vi middag i Borghamn, på Restaurang Gyllenhammars.
Är du i närheten så måste ni åka hit.

Direktlänkar till de andra dagarna: 
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

1 kommentar:

  1. Jag besökte restaurangens hemsida, och menyn såg riktigt trevlig ut! Kul med ställen som ligger lit off men ändå satsar på kvalitet

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...