*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 10 oktober 2015

El Camino de Santiago, dag 8

El Camino de Santiago är en pilgrimsled som för oss startar i den franska byn Saint-Pied-de-Port, för att efter ca 800km sluta i spanska Santiago de Compostella. Detta är berättelsen över hur jag och min fru fortsätter denna vandring, som vi påbörjade 2012. 

Efter tre års "vila" var det dags att åter bege sig till Spanien och vandra. Även denna gång bokade vi in vår vandring på El Camino de Santiago i Spanien via företaget Prima Travel. Det är ett mer bekvämt sätt än det traditionella, men trots det ett stort äventyr. Detta är berättelsen om vår vandring på Caminon, dag 8 till 12. Läs även: Dag 1 till 7

Vi var nu tillbaka till Marques de Vallejo, dvs Hotellet i Logroño som vi sov på sista natten när vi avslutade vår vandring 2012. Detta är ett bekvämt hotell där man får sig ett glas med vin på kvällen man checkar in. Vi besökte ett flertal restauranger, en vinbar och sov på olika hotell under vår vandring samt två dagar i Madrid - detta kommer jag att skriva om i ett separat inlägg. 

Det är härligt att vara ute på leden igen!
Som vanligt har jag min äventyrsklocka från Suunto, modell Ambit. I varje inlägg kommer jag att lägga in en GPS-karta hur vi gick.

Karta från min gps, Ambit (Suunto)
Sträcka #8:
Logroño till Nájera, ca 29km.  
Börjar att vandra ut genom Logroño, en mysig stad som känns riktigt trevlig.

Gatorna är rena, det är inte för hektiskt och staden omges av vackra parker. Skulle jag bo i Spanien i en större stad så är detta en favorit just nu.


Som alltid när du går i tät bebyggelse, ha noga kolla på markeringarna till leden. När vi kom ut i parklandskapet runt staden så såg vi en lurvig liten krabat - en ekorre sprang mellan träden.
 
Mysigt grönområde utanför Logroño. 
Denna gång hade jag två nya saker på min ryggsäck; en svensk flagga samt en mätare som håller koll på styrkan i solens strålar - ett bra instrument att ha så man varnas i tid. Jag provade det under delar av vandringen, en redogörelse kommer i ett senare inlägg.

Min ryggsäck och en markering på en trottoar i Logroño.

Att efter några år igen vara ute på leden kändes helt fantastiskt; vädret var riktigt skönt och vi hade ganska lätt packning i våra ryggsäckar. Anledningen till att min ser fullpackad ut var regnjackan och en fleece-tröja, senare under vandringen valde jag att packa ett betydligt tunnare värme-plagg som ersättning.

I år hade vi med oss vandringskängorna (ha dem alltid på er när ni flyger, det sparar plats), men valde att gå alla dagar i våra ganska nya vandringsskor. Vi valde mellan de mer sköna kängorna vi haft i flera år, och de nyare inte så välanvända skorna - det var vikten som fällde avgörandet. Mina skor väger bara 40% av vad kängorna väger.  


Dagens etapp var 29km, så det gäller att få i sig bra med energi. Knepet är att äta en stabil frukost, men att inte frossa - en tung mage är inget som man vill ha under vandringen. När vi kom till Navarrete efter 9km så var vi inte hungriga, men stannade till för att köpa iste och ta några av de gratis kakor som butiken hade ställt ut till oss vandrare.

Mitt tips blir att man fortsätter och sedan äter i Ventosa. Lämna Navarrete och gå ca 6km, där väljer man att lämna grusvägen som går rakt fram längst väg A-12 och tar vänster upp till byn Ventosa. Här finns det minst två olika små caféer, det som ligger närmast vägen har WiFi. En varning dock, toaletterna har tidsinställning på ljuset - och perioden är kort!

Sitter du för länge, så kan du plötsligt befinna dig i ett kolsvart rum. På herr-toan är ljusknappen lätt att nå, på dam-toan sitter knappen betydligt krångligare till. Däremot så var jag riktigt nöjd med den lätta lunchen vi tog där. Här är också en bra plats att ta av dig strumporna, lufta fötterna och titta noga efter blåsor som håller på att uppstå, ta sedan på nya torra strumpor. Detta gör du så klart utomhus!

San Juan de Arce, utanför Navarrete.
I Navarrete så finns en fin kyrka från 1500-talet, se till att gå in i den. Det ger lite vila, en fin upplevelse samt så kommer ni bort från solskenet ett tag. Staden är också känd för sina produkter i lera, men som pilgrim blir det svårt att köpa något och hålla det helt i ryggsäcken.

 Kyrkan i Navarrete är värd ett besök. 

Väl framme i Nájera så tog det sin tid att hitta det lilla hotellet; det låg mitt i staden så vi var tvungna att gå genom stadens gator med trötta steg. Upplevelsen av att kliva in på hotellet blev dock lite förvirrat, för det fanns inget rum bokat åt oss. Men det ordnade sig.

Trots blåsor och trötta fötter gick vi ut på stan, det var nämligen festival i stan. Musik och människor fyllde gatorna. Vi åt middag på en lokal restaurang nära hotellet, en måltid som ingick i priser av resan - som vi bokat via Prima Travel. Maten var från det lokala Rioja köket.

Om vi haft mer tid och ork, så hade vi gärna besökt Santa Maria de la Real som är ett kloster och kunglig kyrkogård. Här ligger många kungar, drottningar och riddare av regionen Naivare.

Läs mer:
2015 - [Dag 8], [Dag 9], [Dag 10], [Dag 11], [Dag 12]
2012 - [Från början].

Dagens El Camino tips: Sjukförsäkringskortet
När man vandrat 29km och kommer fram till Nájera så finns det hjälp att få om du råkat illa ut. I centrum på en gata längst med Rio Nájerilla finns det lokala sjukhuset. Här kan man få hjälp med allt från att punktera och lägga bandage på kraftiga blåsor till att få stukade fötter undersökta. Är huvudingången stängd, gå in på kortsidan och akutmottagningen.

Det är viktigt att ha med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, som du kan beställa från Försäkringskassan, se även 1177-Vårdguiden.

Har du detta så får du sjukvård på samma premisser som landets egen befolkning (till viss del). Att bli lättare omplåstrad av en sköterska på akuten i Nájera är gratis, utan kortet så kostar det 63 Euro!!

Som tur behövde jag ingen vård i Spanien, för mitt blå kort hade gått ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...