*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

måndag 9 maj 2011

Grimsta Naturreservat

Att uppleva handlar inte bara om att vara i Rörelse, även platserna är viktiga. Och en plats som betyder mycket för mig i vardagen är Grimsta Naturreservat. 

Med bara några minuters promenad från mitt hem ligger ett av Stockholm kommuns sju naturreservat, Grimsta. Reservaten bildades 2004, och med sin placering längst Mälaren utgör den ett fantastiskt område för rekreation. Även en mindre ö ingår i reservatet, den ligger precis väster om var kartan tar slut. 

Karta över Grimsta Naturreservat.
Att ta sig till Grimsta är enkelt, utifrån tunnelbanestationerna Råcksta, Johannelund eller Hässelby Gård på Gröna linjen har man 10-15 min promenad till reservatet. Ska du ta dig till badplatserna Maltesholm och Kanaan så är det Hässelby Strand respektive Blackeberg som man får ta sikte på. Det finns också platser att parkera bilen nära badplatserna.  

Kanaan, badplats. 
För mig utgör Grimsta främst en plats för rekreation och i viss mån träning. Jag badar inte speciellt mycket då jag tycker att badplatserna är skräniga. Mycket folk helt enkelt, men om man undviker när det är som mest folk så finns det stora gräsytor att ligga på. Mitt egna tips är att vara här tidigt och sedan gå hem när solen står som högst på himlen. Vilket också passar bra så man inte skadar huden. 

För mig är dock Grimsta mer än badstränderna. Det finns bra vägar och stigar där man tar sig fram med sin mountainbike. Att bara bege sig ut och cykla i en timme en sommarkväll är inga problem. Man kan också springa i spåren eller ta en lugn promenad längst Mälaren. Själv gillar jag också att ta på mig kängorna och gå i rask takt på den gula sträckan i skogen (4,8km). Med vikter runt anklarna eller med en packad ryggsäck så blir det ett bra träningspass på ca en timme. När jag var ute för några dagar sedan så hörde och såg jag flera hackspettar. De var lite svåra att fånga på bild med mobilens kamera, men här hittade jag ett nytt hål väldigt nära marknivå. Förutom fåglar ser man inte så mycket djurliv. Men en kväll så kom det fram en räv när jag gick på en asfalterad gångväg precis utanför reservatet. Han sprang runt mig i cirklar och tittade på mig i två minuter, innan en skällande hund på avstånd fick den att rusa in i bland träden. Rådjur förekommer också, tidigt morgon kan man se dem på fälten och en gång kom de rusande genom skogen precis framför nästan på mig. 

En mer avsides plats i Grimsta Naturreservat. 

Jag kan absolut rekommendera Grimsta Naturreservat. 

3 kommentarer:

 1. Tack för din kommentar hos mig!
  Det ser underbart ut i grimsta naturreservat, jag är ofta ute och iaf långpromenerar. Att långvandra är en dröm jag ännu inte provat på.

  Baka tex rågsiktskakor, de är goda och hållbara. Även goda när de blivit lite torra. Tillsätt lite extra fibrer kanske...Kli, fibrex och minska mjölet.

  Lycka till!
  Ha en skön försommar!
  Kram Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Åh vad roligt att läsa detta inlägg! Bor precis i närheten och brukar ofta vandra runt i naturreservatet, perfekt när man vill smita från storstadsstressen.

  Gillar din blogg.

  Cecilia

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...