*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 22 maj 2011

Tappat Pass, Körkort och ID-kort

Det spelar ingen roll om man är utomlands eller i Sverige; att tappa bort pass, ID-kort eller körkort är en riktigt otrevlig händelse. I dag finns det tjänster där man betalar ett företag att sköta allt som behövs göras. Men om du inte gjort det, här kommer information om vad du måste göra. 

Såväl pass, ID-kort som körkort kan användas som legitimation vid köp av till exempel abonnemang. Så för att förhindra att någon köper något i ditt namn (identitetsstöld) är det viktigt att anmäla förlusten så snart som möjligt. Det finns tre stora företag för kreditupplysning, som affärer gör kontroller mot innan de låter ett köp av till exempel telefonabonnemang går igenom.

 • UC (Upplysningscentralen) Tel. 0900 - 101 20 30
 • D&B (Dun & Bradstreet) Tel. 08 - 470 34 92
 • Soliditet Tel. 08 - 470 34 92

Och så finns det några till, men dessa tre är de största. Tänk på att de kan ta betalt för att göra en notering i registret, de är trots allt privata företag som tar betalt. UC tar 90kr för att göra en markering i sitt system.

Ett förlorat Pass eller Nationellt ID-kort ska också självklart anmälas till Polisen, som görs på telefon 114 14.  Detta för att förhindra att de används vid resor med flyg eller passage av landgräns utanför EU.

Om ID-kortet utfärdats av någon annan myndighet (alltså inte ett Nationellt ID) så ska stölden också anmälas till utgivaren.

Om man blivit av med sitt körkort så ska det anmälas till Polisen. Du ska också rapportera till Transportstyrelsen, vilket sker på 0771 - 81 81 81 eller via deras förlustanmälan.Om du haft bankkort från VISA, Master Card etc är det viktigt att du ringer din bank direkt, så att de kan spärra ditt kort från att användas. På VISAs hemsida finns en kontaktlista med telefonnummer som du ska ringa om du är utomlands - är du i till exempel Bolivia sökt upp landet i listan och ring. Man kan alltid använda +1-410-581-9994, som är VISAs Collect Call nummer.

Ett företag som säljer tjänsten för att göra alla anmälningar samt ser till att du får nya kort är till exempel Stöldskyddsföreningen. (Direktlänk till sidan om ID-stöld). Jag använder själv deras tjänst med nyckelbrickor, men inte deras säkerhetspaket för förlorade kort.


Du hittar källorna här; Transportstyrelsen samt Polisens sidor om körkort, pass och nationellt id.

Blev du hjälpt av detta inlägg? Är du utomlands och tappat ditt pass? Skriv en kommentar och berätta!! Länka gärna min blogg på Facebook eller Google+. Det skulle uppskattas.  

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...