*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 1 augusti 2012

Visby med mat, historia & riddare - dag 1

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det andra äventyret; åka båt till Gotland och uppleva Visby med mat, historia och riddarspel.

Dag 1 - Vi träffas inne på centralstation i Stockholm, för att påbörja sommarens andra äventyr. För bara två dagar sedan var det Vadstena som gällde, nu är det Visby som står på dagordningen. Och om en vecka är det två dagars vandring med Markus. Men denna dag började resan med pendeltåget 8:49 till Nynäshamn.

Så här fungerar det på Destinations Gottlands färjor - ett handbagage! Har du mer så ska det "taggas" och läggas på ett rullband. Vi hade våra ryggsäckar men även varsin plastpåse med regnjackor mm. Mitt tips är att packa så effektivt som möjligt, om man har ett andra handbagage - se till att det är litet. Är man två personer så är dock utrymmet vid säterna så gott att man kan ha varsin mindre ryggsäck på golvet samt en platskasse. Har man tur att få en fönsterplats så finns det på vissa platser möjlighet att placera saker på "fönsterbrädet".

  • Tips #1. Tänk på att mobiltäckningen är obefintlig på delar av resan. Så ska ni titta på en karta var hotellet är eller se busstider mm - gör det innen ni kommer ut i mobilskuggan.
  • Tips #2. Priset på mackor och annat ombord är inte det billigaste. Ta med en yoggi och mackor i handbagaget, köp sedan svart kaffe ombord.

Efter lite mer än tre timmar lägger färjan till i Visby hamn, en solig eftermiddag möter oss. Början av vår sista-minuten paketresa hos Destination Gotland känns mycket lyckad. Med 50% rabatt på både färja och boende så är det absolut värt att köpa ena dagen och åka den andra.

Här kommer vår reseberättelse om Visby.


Vårt hotell låg några hundra meter utanför ringmurens norra port, och vi började att gå dit längst "sjömuren"för att börja med att checka in. Närheten till vatten och att kunna se horisonten gör i alla fall mig lycklig, så det här var mycket spännande.

Vi ville väldigt gärna åka på en busstur till Fårö nästa dag, som skulle vara guidad och inkludera en härlig picknick. Men när vi ringde för att köpa biljetter visade det sig att turen var inställd pga för få anmälda. Detta var riktigt trist, vi hade sett fram emot att få ta det lugnt och bli körda till olika bra platser. I stället valde vi att sikta på en engelskspråkig guidning av Visby på onsdagen som primär aktivitet.


Kvällen började med en promenad innanför murarna, och botaniska trädgården med sina rosor fyllde oss med såväl vackra intryck som dofter. Visby är känd för sina rosor, de finns över hela staden i både trädgårdar fritt växande. Nere i hamnen hittade vi andra sidor av Visby, en stor utomhusbar med en scen där ett band spelade. Här fanns en hel del män i medelåldern supande och dansande, tydligen med rätt gott om pengar. Senare tog de sin limmo några hundra meter ner till hamnen och fortsatte festen på mångmiljonbåtarna. Vi festade inte i hamnen, men väl åt vi varsin pizza på en av restaurangerna. Fast att det skulle ta närmare 15 minuter att få beställa kändes tråkigt.

Kvällens stora event i Visby var tournerspel. Vad mer än riddare, hästar, bågskyttar, jycklare och skrikande publik kan man önska? Har man bara två nätter så gäller det att planera och ha tur. Vi läste att sommarens första tornerspel skulle ske just den tisdag vi kom till Visby, och det på ett fält inom synhåll från vårt hotell. Till priset av 210 kr/person fick vi en mycket bra start på besöket i Visby.

Showen bygger på att riddare som strider för stadens borgare möter riddarna som representerar landet (bönderna). De två långsidorna med publik får representera de två olika grupperna, och man uppmanas att hurra på sina egna samt bua och häckla motståndarens riddare. I början var det lite svårt att få igång publiken, men snart skreks det ordentligt. Själv började jag med fot-stamp för att stödja våra egna riddare. Och från vår plats i mitten längst upp spred sig snart detta över vår sektion - vi som stödde de fria bönderna och deras riddare.

Smyger upp för trappan i ruinen av S:t Nokolai. *smile*
Efter riddarna tog vi en promenad innanför murarna. Kvällen var ganska varm, men vinden från havet gjorde sig till känna - så besöker ni Visby glöm inte en tröja för kvällen. Vi hade tur och ruinen av S:t Nikolai kyrka var öppen. I dag är det en konsertlokal med underbar akustik och är ni i Visby måste ni se om det är någon föreställning som ni gillar. Här gick vi omkring och jag prövar sångrösten, samt smyger omkring i tappan.

Vi kände bägge att kvällen led mot sitt slut, men ville gärna värma upp oss med något varmt. Så vi sökte oss ner till stora torget. Här går vi in på Bageriet Cafe & Bar, där vi beställer två stycken Varm Choklad - som kostar 32kr styck. Men här blir vi väldigt missnöjda.

Kvinnan i baren värmer upp mjölk i sin italienska kaffemaskin och häller den sedan i två glas med O'boy!! Vi betalar 64kr för något som har två fel av två möjliga, det vi dricker är varken varmt eller choklad!! Vi dricker en ljummen blaskig dryck som inte är värd 5kr. Jag avråder och kommer själv aldrig gå till Bageriet Cafe & Bar i Visby igen. Och det är fler som är väldigt missnöjda.  

Historien till framgång är helt klart att planera. Det finns mycket saker att göra i Visby, men om man bara har två och en halv dag på sig så gäller det att gå fram med en penna i alla foldrar man plockat på sig. 

Håll kontroll på tider och när t.ex. bussarna går, skriv ett litet sceha helt enkelt. Så ni inte missar något. Och tänk till kvällen innan, så ni vet vad man ska göra nästa dag. Även om det så är "ligga på stranden".

Vill du ha fler tips om vad man kan göra på Gotland, se den artikel i DN (2012.07.02) som tar upp hela 30 olika pärlor till platser på denna vackra och spännande ö. Och här hittar du fler bilder från Gotland, även det i DN (2012.08.25) som besökt konstnären Peter Åström.

Direktlänkar till dagarna i Visby:
[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3]

1 kommentar:

  1. One of the best summer trips I have had in Sweden! The city have restaurants, history and small nice shops. I do recommend the restaurant close to the S:t Nikolai.

    Visby a place to enjoy during summer.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...