*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 23 augusti 2012

Lär känna lokala seder och lagar

Turist - det är så enkelt att vara från "rika Europa" och bara köpa sig en flygbiljett till nästan vilket hörn av världen som helst. Men tänk på att alla i världen kanske inte visslar på tunnelbanan, spottar ut tobaken på trottoaren eller dricker alkohol offentligt.

Det är så lätt att se världen från sitt eget perspektiv, här uppe i norra Europa. Vi är absolut inte mindre européer än spanjorer och fransmän. Vi tillhör också Europa geografiskt och något måste inte vara "finare" för att det kommer från t.ex. Paris. Vi är olika men ändock lika, våra kulturer är flätade genom århundraden - även om vi svenskar kan bli chockade av hur det ibland fungerar.

Men världen är så mycket mer än Europa. Och det är lätt att vara både naiv och kanske ha attityden att man som europé vet bättre och tar sig rätten till saker. Här kan det dock gå väldigt fel. Vi har de två svenskarna Stefan Johansson och Jari Hjortmar som arbetade i Iran, och fotograferade i galen riktning. De dömdes för spioneri till tre års fängelse och fick sitta mer än 12 månader innan de benådades i april 2007.

Men det är inte bara i Iran som kan kan råka illa ut. I Thailand är det en otrolig skymf att förnedra kungen, och det kan ge många år i fängelse. Och nu kan vi läsa i DN (2012.08.22) att tre franska turister dömts till sex månaders villkorligt fängelse med grund i en lag som förbjuder handlingar som är avsedda att såra eller förolämpa ”religiösa känslor hos någon grupp människor”.

Deras brott? De hade fotograferat sig själva framför statyer av Buddha medan de låtsades kyssa den. Något många kanske ser som skoj spex på semestern, men som kan bryta mot lagen.

Så lär av andra läders kulturer, och tänk efter före i områden av politisk och militär instabilitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...