*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

måndag 20 augusti 2012

Att vandra i Skottland

Skottland är ett storslaget och vackert land med fantastisk natur. Att vandra är ett utmärkt sätt att komma nära och njuta av naturen. Här publiceras en sammanställning av vandringsleder som skrivits av Skyscanner - för just min blogg. 

Utgångspunkt i Fort William
Den bästa utgångspunkten för oss svenskar är flyg till Glasgow eller Edinburgh och därefter ta tåget därifrån. Staden Fort William som ligger nordväst om Glasgow är en bra utgångspunkt för vandringar i Skottland. Staden ligger precis där den vackra Loch Linnhes vatten möter Ben Nevis som är Storbritanniens högsta berg. Det är inte för intet som Fort William brukar kallas för Storbritanniens friluftshuvudstad.

Med utgångspunkt från Fort William finns flertalet olika vandringsleder att prova på, allt från korta dagsturer till femton mil långa leder. Om man vill ha sin bas i en annan del av Skottland rekommenderas exempelvis Isle of Skye, en ö med flera fina vandringsleder genom vacker skotsk natur.

West Highland Way 
Det har tidigare skrivits om West Highland Way här på bloggen, vilken är en klassisk vandringsled som startar i Milngavie, strax utanför Glasgow. Vandringsleden sträcker sig längs Loch Lomonds stränder och över den stämningsfulla Rannoch Moor vidare över till dramatiska Glencoe och Ben Nevis dalar precis vid Fort William. Vandringsleden öppnade redan 1980 och sedan dess är det minst 15 000 vandrare som går längs leden varje år. Troligen är det den mest populära vandringsleden i Skottland. West Highland Way är 152 kilometer lång.

Från min egen vandring på West Highland Way 2010.

Three Lochs Way 
Three Lochs Way går mellan Balloch och Inveruglas, på den västra sidan av Loch Lomond, Skottlands största sjö belägen nordväst om Glasgow. Det är en relativt kort vandringsled som är 55 kilometer och som enkelt kan vandras under tre, fyra dagar. Vandringsleden attraherar också många människor som vill vandra korta dagsturer, likväl som en hel del mountainbikeåkare. Leden går utmärkt att kombinera med West Highland Way genom att ta färjan till Inversnaid från Inveruglas. Tänk dock på att delar av vandringsleden inte är skyltad hela vägen och därför krävs det antingen karta eller GPS.

Great Glen Way 
Great Glen Way är en av de vandringsleder som har sin utgångspunkt i Fort William. Den avslutas i det skotska höglandets huvudstad Inverness och det rekommenderas att man startar just i Fort William eftersom man då har störst chans till medvind. Leden följer den välkända dalen Great Glen och det finns storslagna naturupplevelser längs vägen inklusive Loch Ness, likväl som små mysiga samhällen där man kan äta och vila efter sin dagstur. Vandringsleden är på 126 kilometer och det finns flera olika svårighetsgrader, beroende på vilken rutt man väljer.

Rob Roy Way 
Rob Roy Way är en vandringsled uppkallad efter en av Skottlands nationalhjältar, Rob Roy MacGregor. Leden öppnades 2002 och det finns två olika rutter som antingen är på 124 kilometer eller 151 kilometer. Sträckningen är mellan Drymen och Pitlochry. Många anser att detta är Skottlands vackraste väg genom höglandet. Leden räknas som medelsvår och det är viktigt att notera att den inte är markerad, så det krävs vana från att vandra med karta, guidebok och GPS som hjälpmedel.

Speyside Way 
Speyside Way färdigställdes år 2000. Leden går längs floden Spey från den lilla fiskebyn Buckle till Aviemore eller Tomintoul vid foten av Caimgormsbergen. Denna vandringsled kallas också för Whiskeyleden eftersom Speyside också är ett av de mest kända whiskeydistrikten i Skottland. Leden är för närvarande 105 kilometer, men den håller på att förlängas. Det finns tydliga markeringar längs leden. Det är en lugn vandringsled med lagom utmaning. Dagliga etapper om 16 – 22 kilometer och det finns gott om gamla övergivna järnvägsstationer att äta lunch i längs vägen liksom mysiga B&B och hotell att sova på.


Vandringsman tackar Skyscanner för sitt bidrag, och för att de utnämnt mig till veckans blogg.

1 kommentar:

  1. Hej! Vi ska åka till Skottland och vill gärna vandra dagsturer. Vi ska bo i Inverness ett par dagar och i Oban ett par dagar. Jag har svårt att bilda mig en uppfattning om det finns leder där omkring för vandring. Har du någon info och tips på lämpliga leder för vårt sällskap.
    Vänlig hälsning
    Kristina Larsson, Hammarö

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...