*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 2 augusti 2012

Läggesta till Gnesta - dag 2 (Sörmlandsleden)

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det tredje äventyret är en två dagars vandring med Markus, 37km längst Sörmlandsleden mellan Läggesta och Gnesta.

Dag 2 - Söndag morgon. Natten hade varit kall för mig, min sommar-sovsäck har en komfortgräns på +12 grader och jag hade inte stängt den ordentligt. Även hade jag lämnat både reselakan och sovpåsen i mikrofiber hemma, om jag haft med mig någon av dem hade sömnen blivit mycket bättre.

Här hade Markus en sovsäck med +2 grader som komfortgräns, vilket är en stor skillnad. Min sovpåse i mikrofiber hade givit 8 grader lägre nedre gräns som då blivit +4 grader. Mitt val av min nya sommar-sovsäck var att ha så låg vikt och volym som möjligt, men ändå bibehålla rimlig kvalite. För att sedan förstärka med en sovpåse innuti. Kramperna i benen gjorde det också svårt att sova. Övermod gällande temperaturen i kombination av ren glömska och brist på massera musklerna innan sängdags hade straffat sig.

Borstar tänderna i morgonsol, det är "bäst".
Tänk vad lätt jag glömmer små men viktiga detaljer, när man inte gör så många längre vandringar med tyngre packning. Inför nästa längre vandring ska jag läsa min egen blogg ordentligt. Morgonen räddades dock av härligt svart kaffe och ett värmande solsken.

Dagen innan gick vi ca 24km på omkring 10 timmar, inklusive pauserna. Det är lägre än vår normala hastighet, men här var det ganska mycket höjdskillnad och vikten drog ner tempot. I dag var det omkring 13km och terrängen var mer förlåtande.

För att få en bra start på dagen kokade vi upp vatten till gröten. Men källan låg 1km bort, och det kändes för långt att gå två kilometer för friskt vatten. Så denna gång lagade vi mat på sjövatten. Det var svagt gult på grund av alla mineralier och näringsämnen, men vi valde att koka det länge.

Vi ville ha kvar vårt sista kranvatten till att släcka törsten under dagen. Och om man lagar mat så värmer man ju ändå upp vattnet - det var vår tanke.

Vill ni läsa mer om att dricka vatten i naturen så finns en artikel i DN (2012.07.09) som är intressant.


Tar en bild med min lånade Samsung S5690 Galaxy Xcover. 
Havregrynsgröt är standard för mig och Markus när vi gör frukost i det fria, med lite pulvermjölk och kanel så blir det riktigt gott. I min packning hade jag även kvar smörgåsar från dagen innan. En påse med kaffe köps i friluftsbutiker för 20kr, det ger tre koppar. Innan gröten drack vi varsin stor kåsa hett hett kaffe, det är klart att rekommendera.

Lunchen intogs på en badplats. Vi satte oss bekvämt på en bänk med bord och kokade upp coscos och linser. Det var inte så långt kvar nu, så vi tittade när pendeltågen gick.

På söndagar så är det två timmar mellan varje pendeltåg, och vi insåg att om vi skulle med nästa måste vi skynda oss. Allt packad i rasande tempo och vi skyndar iväg. På slutet genar vi några 100 meter för att hinna fram i tid, vi vill inte bli sittande i Gnesta i två timmar. Ungefär 11 minuter före utsatt tid kommer vi fram. Två strutar glass inköps kvickt och sedan sätter vi oss väldigt trötta på tåget. Vi har ca en timmes färd in till Stockholm.

Dag två av vandringen var inte alls samma upplevelse av natur som den första. Visst var den inledande delen trevlig gällande upplevelse, men sista tredjedelen var mest en transportsträcka över fält och längst vägen in mot Gnesta.

Denna två dagars vandring innbar att jag prövade nya saker, få insikter som jag borde ha kommit ihåg sedan tidigare och fick en insyn i att jag vill förbättra min kondition lite eller åtminstonde minska vikten på packningen - gärna bägge delarna. Men livet består av många olika saker, det kan vara svårt att satsa fullt ut på alla de projekt och intressen man har. Är i alla fall glad att få komma ut och hoppas att min blogg kan inspirera andra.

Direktlänkar: 
[Dag 1] & [Dag 2]

2 kommentarer:

  1. Jag ska undersöka lite mer om det hör med att dricka vatten i naturen. I artikeln verkar det som att det inte är så farligt att dricka vatten okokt bara man inte har bebyggelse i närheten.

    SvaraRadera
  2. Kan vara värt att tillägga att det finns två alternativ till att gå till Gnesta: Mjölbo och Järna. Båda dessa ger nog en något längre vandring, men det blir mindre av att gå på stora vägar vilket det tyvärr blev sista kilometrarna.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...