*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 2 augusti 2012

Läggesta till Gnesta - dag 1 (Sörmlandsleden)

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det tredje äventyret är en två dagars vandring med Markus, 37km längst Sörmlandsleden mellan Läggesta och Gnesta.

Dag 1 - Det är lördag morgon och som traditionen gör gällande, jag möter upp Markus på pendeltåget in mot Centralen. Planen är att åka med SJ till Läggesta och sedan vandra i två dagar, för att avsluta allt i Gnesta. En vandring på ca 37km längst Sörmlandsleden. Där vi går delar av etapperna 15:1 och 15, hela 14 samt delar av 13 och hela 13:1.

Det var nu något år sedan vi var ute och vandrade seriöst på nya etapper på Sörmlandsleden, det har varit en nedgång i gemensamma äventyr. Därför var det extra skoj att bege sig ut ihop. Vi hade köpt biljetterna on-line så det var bara att söka upp tåget på Stockholms central. Nu började sommarens tredje äventyr.

Samsung tar en bild på Primus.
Denna gång var det också så att jag prövade två produkter; Primus har lånat ut ett Express gaskök med Eta Express kastruller och Samsung har låtit mig låna en mobiltelefon.

Bilderna som fotograferat, kommer från mobiltelefonen Samsungs S5690 Galaxy Xcover.



Det visade sig att den totala vikten för ryggsäckarna var rätt lika, vi bar båda 15kg inklusive allt vatten. Detta är något jag kommer att återvända till i kommande inlägg, ska försöka reducera vikten på min utrustning och det kommer fler inlägg om det i höst.

Min första bild med telefonen jag lånat av Samsung,
ett typiskt sommarsverige för vandraren på Sörmlandsleden. 
Läggesta är inte mycket mer än en järnvägsstation, stor parkeringsplats och den lokala kiosken. Men som vandrare gäller det att ta tillvara alla möjligheter, så vi stannar och köper en andra frukost samt lite sötsaker som kommer bra till hands under vandringen. Här finns också toaletter - och det är ju väldigt positivt.

Använder mobilkameran igen.
Vandringen påbörjas i lätt terräng, med växlande molnighet i skyn. I fjärran ser vi mörka moln och nyheterna hade varnat för regn på förmiddagen. Men nu var klockan 10:00 och vi hade inte fått något regn. Turen gick vid vår sida och vi undkom regn helt denna helg.

Det var inte det enda vi undrade över. Markus var uppmärksam och såg den blå skylten. Vägen till en källa, frågan är bara hur man ska sig dit - rakt in i buskaget?



Men snart övergick vandringen till mer kuperad terräng, skulle vilja påstå att detta område var bland det jobbigaste på Sörmlandsleden som jag provat på. Men också det område som har den mest dramatiska och storslagna naturen. Högt över sjöar står vi på klipporna och ser mot horisonten.

Maten är alltid något att fundera över. Själv bar jag mackor och yoghurt till lunch. Vi brukar göra så att den första måltiden är individuell, den får man sköta själv. Resterande måltider koordinerar vi för att ha så låg vikt som möjligt. Men vi bar inte bara mat med oss, den fanns runt oss. Mängden blåbär var periodvis enorm och jag skulle ha velat stannat och plockat i massor. Men det fanns varken tid eller utrymme.

Provar åter kameran i mobilen, men börjar snart äta i stället. 

Kvällens middag var frystorkad mat, en vegetarisk med bland annat ris, linser och cashewnötter samt en med pasta och köttfärs. De kostar omkring 70kr, men när man är där ute i fält efter att ha vandrat en hel dag så vill man ha mat kvickt. Och med primusköket går det mycket snabbt att koka upp vatten.

Försöker återge utsikten, men att vara på plats slår allt. 
Men middagen var många timmar bort, det gällde fortfarande att ha styrka och fokus på var man sätter fötterna. Jag äter en hel del russin och nötter. Men oavsett hur mätt man är, ibland får man koncentrera sig extra. På ett ställe hade det satts upp ett kraftigt rep, och tur var det - för att ta sig ner för de blöta stenarna var lite svårt. Inte minst med en ryggsäck som ändrade den naturliga tyngdpunkten.

Markus tar en bild på mig, när jag tar mig ner för branten. 






























Och blött var det i markerna, men inte på grund av regn utan då  grund- och ytvatten förekom rikligt. Det fanns ett antal källor i området och ibland rann vattnet i strilar ner för sluttningarna. 

Det finns två bra vindskydd i området, och vi hade en genomtänkt plan gällande övernattningen. Vi ville nämligen gå den längsta sträcken på lördagen, så vi valde att vandra från Läggesta mot Gnesta. Hade vi gått åt det andra hållet hade vi nått vindskydden för tidigt på dagen. 

Nu vandrade vi i stället i 9 timmar innan vi når det första. Här har redan tre killar slagit sitt läger. Så vi väljer att vandra ytterligare en timme, och framåt 20:00 på kvällen kommer vi till vindskyddet på etapp 13. Här har redan två killar och en hund slagit läger, men de delar gärna sitt utrymme med oss. 

Markus & Mattias vid vindskyddets lägereld. 


Och efter att vi ätit vår middag, plockat undan och fått in det mesta av utrustningen i vindskyddet var det dags att koka upp vatten för en härlig kopp av grönt te. För mig är det i alla fall så att jag må känna mig lagom varm och i bra form, men att få varm dryck i kroppen höjer energinivån. Nu med tillgång ett gaskök så är kaffe eller te vid frukost och middag ett måste.

Direktlänkar: 
[Dag 1] & [Dag 2]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...