*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 22 december 2013

Lucka 22: 2013 - Julmarknader

Välkommen till Vandringsman och vår Julkalender 2013. Här har vi 24 inlägg med tips, råd, tillbakablickar och drömmar om framtiden.

I dag är det fjärde Advent - Julen är runt knuten och det var kanske sista möjligheten att besöka en julmarknad. Själv så åkte jag ut till Sigtuna och deras julmarknad i dag, för att sedan besöka Kungsträdgården i centrala Stockholm som också har en marknad.

Sigtuna har en traditionell julmarknad som bjuder på torghandel av såväl ätbart som hantverk; längst hela Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget. I dag hade de öppet mellan 11:00 och 16:00, och när vi kom dit 12:40 så var det massor av människor. Bebyggelsen i Sigtuna är mysig med låga trähus, och det finns även många små butiker som är värda ett besök.

 Vi köpte två pistagebollar. Men några tomtar eller troll blev det inte. 

Tänk på att det kan vara lite kallt att gå runt på en julmarknad, så se till att klä dig ordentligt. En extra väst i väskan är aldrig fel. Och väska bör man absolut ha; för att gå på julmarknad handlar till en viss del om just att handla. Det är en del av stämningen. Men det kan vara viktigt att tänka till lite innan vad det är man söker; är det stark julsenap eller en stjärna av kanske gjutjärn? Vi hade ingen riktig plan; så vi var inte riktigt tända på något. Och helt ärligt - julmarknad ska man besöka i början av december för att kicka igång julen.

 En butik hade öppen eld, det värmde. Kyrkan är ofta öppen. 

Och om man skulle frysa lite ändå, ja då ser man bara till att gå in i en butik några minuter eller tar en kopp med glögg. Därtill så är det inte många minuters promenad till kyrkan i Sigtuna, den är väldigt vacker. Vi hade sådan tur att de spelade orgel och flöjt just när vi var på besök.

 En bod på marknaden i Kungsträdgården. De nya tomtarna i sitt första hem.

Men på vägen hem besökte vi julmarknaden i Kungsträdgården. Den var långt ifrån det som var i Sigtuna, men de hade en sak - något vi ville köpa. Det blev två små tomtar klädda i vitt; och det har nu bestämts en ny tradition. Dessa två varelser som ännu inte har något namn ska i år och alla kommande jular traditionsenligt vakta en julblomma.

Nu är det bara två luckor kvar i bloggens Julkalender, jag hoppas att ni gillat variationen av inlägg. Allt från det seriösa till det mer kommersiella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...