*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 6 december 2013

Lucka 6: 2013 - Att hjälpa

Välkommen till Vandringsman och vår Julkalender 2013. Här har vi 24 inlägg med tips, råd, tillbakablickar och drömmar om framtiden.

Vi närmar oss allt mer Julafton, och i går föll det första som skulle kunna kännas vara i närheten av snö här i Stockholm. De närmaste dagarna kommer det kanske mer.Vi kämpar vi med vardagen; till det kommer att allt ska vara så "bra" under Julen. Alla presenter ska köpas och vi måste vara glada.

I detta inlägg ska jag ta upp två saker; hur vi hjälper oss själva och hur vi hjälper andra. För trots att många av oss som läser detta inlägg kanske har det rätt bra så kan vi alltid utvecklas, att skapa ett mer hälsosamt och lyckligt liv. Och vi kan även med små medel hjälpa andra.


Hjälp andra
Det bor många människor i världen som förtrycks, flyr från krig och oroligheter, lider av fattigdom, är hemslösa eller arbetslösa, har olika sjukdomar eller handikapp. Det kan vara hemma i Sverige och den ensamma mannen som går över torget, på Afrikas horn i en vindpinad by där sanden täcker det sista gräset för en ko utanför ett hus eller var som helst i Världen.

Därför tycker jag att det passar bra att nu i Jul skänka inte bara en tanke till andra, utan att faktiskt ge ett bidrag på något sätt. Kan du inte ge ett bidrag genom att själv fysiskt hjälpa till så kan man alltid skänka pengar.

Och ska man känna behovet av att skänka - Julen är ju en Kristen högtid! Tänk om du som läser inte är troende? Nu tycker jag inte att Julens budskap om hopp måste ha en kristen kontext, Julen är också en social tradition hos många. Så här kommer ett urval av organisationer som du kan skänka pengar till.

Caritas
Caritas Sverige är vårt lands katolska biståndsorganisation. De bildades 1946 för att bistå krigsdrabbade i andra världskrigets skugga. I Sverige arbetar de med stöd till äldre och sjuka, asylfrågor, mot människohandel med mera. I världen genomför de humanitära insatser i katastrofområden samt stöder länder i deras kamp mot fattigdom och förtryck. De ingår i Caritas Internationalis, internationella Caritas som är ett av världens största biståndsnätverk som förenar drygt 160 katolska nationella biståndsorganisationer i över 200 länder.

World Food Programme
FN:s livsmedelsprogram är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger och svält världen över. I nödsituationer levererar de livsmedelsbistånd till de som har störst behov och bistår de som drabbats av krig, interna konflikter och naturkatastrofer. WFP är en del av Förenta Nationerna och drivs uteslutande med hjälp av frivilliga donationer.

Svenska Kyrkan
Katastrofhjälp och långsiktigt utvecklingsstöd räcker inte. Genom starka globala nätverk och kontakter med kyrkor och andra organisationer kan Svenska kyrkans internationella arbete uppmärksamma och bekämpa orättvisor. Läs mer och ge en gåva på deras hemsida.


Stockholms Stadsmission
De hjälper barn och ungdomar som behöver stöd av en vuxen, barnfamiljer i kris, ensamstående mammor som inte får ihop sin vardag ekonomiskt, unga vuxna som är i behov av terapi, unga föräldrar som behöver stöd och råd, äldre som lever i ensamhet, liksom alla de män och kvinnor som lever i hemlöshet eller missbruk. Vi kliver in där det offentliga samhällets resurser och insatser inte räcker till och anpassar verksamheten utifrån de behov som finns i Stockholm - både akuta och långsiktiga. Läs mer och ge en gåva på deras hemsida.

Har du egna förslag på hur man kan bidra och hjälpa andra, eller vill nämna andra organisationer - skriv en kommentar nedan.


Hjälp dig själv
Att hjälpa sig själv, det är kanske ännu svårare än skänka pengar. För även om vi innerst inne vet att vi kan bli bättre så måste vi få en insikt och mod att förändra. Och att få en klar insikt och våga kämpa med sig själv är något som är mycket svårt. Men det gäller att komma ihåg att generellt sätt så är det inte försent - man kan alltid förbättra sitt liv och hälsa.

Några av de saker jag tänker på är ...
  • Övervikt - Övervikt och fetma är ett växande problem i Sverige liksom i övriga världen. I Sverige har ungefär elva procent av männen och nio procent av kvinnorna fetma, det vill säga ett BMI över 30. 
          » Läs om Övervikt på Vårdguiden.
  • Alkohol - Alkohol innehåller kalorier i sig, alkoholen måste också brytas ner i kroppen. Och när den gör det så stannar förbränningen av den mat och godis mm du stoppar i dig. Men hög konsumtion är så mycket farligare än ökad vikt, du belastar kroppen på så många sätt. 
          » Läs om Riskbruk och Missbruk på Vårdguiden.
  • Rökning - Vid rökning och snusande är det främst nikotinet i tobaken som gör att man blir beroende. Långvarig rökning leder ofta till allvarliga sjukdomar. Snusning kan också skada hälsan. De flesta som röker vet att det är skadligt och vill sluta. Chanserna att lyckas ökar kraftigt om man tar hjälp av utbildade tobaksavvänjare och om man använder läkemedel ökar chanserna ytterligare.
          » Läs om Rökning och Snusning på Vårdguiden.

Vårdguiden har en samlingssida för temat Hälsa och Livsstil. Så du som läser detta och vet att det behövs en uppryckning; gå in och läs. Det är den bästa Julklappen du kan ge dig själv och din omgivning. Det handlar om att investera i sig själv; inte att göra en fantastisk insats i tre veckor utan att ha ett projekt som varar livet ut.

Avslutar med att skicka en tanke till Nelson Mandela som avlidit på torsdagen vid en ålder av 95 år. Denna hjälte som kämpade för att livet skulle bli bättre för så många. En annan hjälte är Karl-Bertil Jonsson, så jag inkluderar Tage Danielssons fantastiska julsaga från 1964.


Det här var mina tankar; som sagt kom gärna med egna tips på hur man kan hjälpa andra och sig själv. Och glöm inte att du kan läsa alla inlägg i årets Julkalender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...