*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 21 december 2013

Lucka 21: 2013 - Filmfestivaler

Välkommen till Vandringsman och vår Julkalender 2013. Här har vi 24 inlägg med tips, råd, tillbakablickar och drömmar om framtiden.

Till Jul är det ofta traditioner; om det så är Kalle Anka, Jansons Frestelse eller öppna paketen vid ett visst klockslag. Ibland kan det dock vara spännande att gå utanför sina vanliga och ett bra tillfälle är en filmfestival. De tre senaste åren har jag varit på Stockholms Filmfestival.

I år så såg jag fem filmer. Beskrivningen har jag hämtad från hemsidan för Stockholms Filmfestival, avslutar med några korta ord i ett omdöme. Sätter också ett betyg mellan 1 (lägst) och 6 (högst), det är medelvärdet av vad vi som såg dem ihop tyckte.

12 years a slave 
Den hyllade regissören Steve McQueen (»Shame«) gör upp med amerikansk historia med ett hjärtgripande drama baserat på Solomon Northrups självbiografi om en svart man som kidnappas från sin familj i New York och säljs in i slaveri. I det personliga ligger det universella och genom Northrups ögon får vi en inblick i dåtidens absurda omänskligheter.


Omdöme: En bra film, med mycket starkt budskap om rättigheter. Det är bra skådespeleri - gillar t.ex. frun till plantagen ägare. En hemsk kvinna som säkrar sin och familjens makt genom att vara mycket hård. Rollen spelas mycket bra.
Betyg: 5

ABCD - Any Body Can Dance
Färgsprakande dansfest fylld till bredden med musik och glädje där vi möter Vishnu, vars stora passion i livet är dansen. När han kastas ut från dansakademin slår depressionen hårt och får honom att vilja lämna Mumbai. Men innan väskorna packas ska han satsa allt på en storstilad comeback. Den imponerande koreografin blir ännu mer kittlande i Indiens första dansfilm i 3D!


Omdöme: En explosion i färg och musik. Visst är det förutsebart vad som kan komma att hända; kärlek, svek och den utstötte kämpar sig upp igen. Men kan man se bortom detta; filmen är otroligt underhållande och har ett högt tempo.
Betyg: 5

The Lunchbox
Mumbais dabbawala-system har blivit känt för sin effektiva leverans av lunchlådor. När en av dem levereras till fel person uppstår en relation mellan en ensam änkling och en olycklig hemmafru, som börjar kommunicera med små lappar genom den dagliga lunchlådan. Med en lysande Irrfan Khan i huvudrollen, känd från »Slumdog Millionaire« och »Berättelsen om Pi«.


Omdöme: Tempot går ner i denna film; tågresa till jobbet och vardagligt liv. Den har dock mycket humor i det lilla, ibland får man söka efter detaljerna.
Betyg: 3,5

Space Pirate Captain Harlock
Baserad på mangalegenden Leiji Matsumotos berömda serie där vi följer rymdpiraten Harlocks kamp för mänsklighetens överlevnad. Med en svindlande budget på över 30 miljoner dollar har den storskaliga 3D-produktionen blivit den dyraste någonsin för storstudion Toei Animation. Regisserar gör Shinji Aramaki som tidigare demonstrerat teknisk briljans med de två »Appleseed«-filmerna.


Omdöme: En tecknad fantasi som blåser ut hjärnan med sin periodvisa storslagenhet. Musiken är mycket bra, och det är helt enkelt "massivt". Men som ofta i asiatisk film (så som jag sett det); det är teman som upprepar sig. Förlusten av en kvinna, den svaga ynglingen osv. Kan man bara le åt dessa saker - så är filmen en hitt.
Betyg: 5

Kill your darlings
Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe gör sin mognaste roll hittills i denna vågade djupdykning i beatpoeternas dekadenta värld. Ett mord resulterar i mötet mellan Allen Ginsberg, Jack Kerouac och William S. Burroughs – en glödande författargeneration i lindan av sina litterära karriärer. En vacker och pulserande skildring av människorna som utmanande gränserna i efterkrigstidens USA.

Omdöme: Den här filmen är en brutal film. Svartsjuka, (sexuellt) våld, depression och ett dominant system som straffar de som inte passar in i mallen. Även här var musiken mycket bra; speciellt när de diggar jazz ... ett bra historiskt dokument. 
Betyg: 4,5 

Detta var det 21:e inlägget i Julkalendern. Och om du inte vet vad du ska ge i julklapp, kanske kan du hitta någon av dessa filmer eller tidigare års filmer på Stockholms filmfestival på DVD?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...